вторник, 15 септември 2009 г.

Една година след кошмара Lehman: Какво мислят големите?
15.09.2009 08:10
От: Андрей Любенов
a.lubenov@investor.bg


През последната година Lehman Brothers се превърна в най-често споменаваният играч от финансовия сектор. Това ясно се вижда във всички източници на новини. Само в сайта investor.bg името на фалиралата инвестиционна банка е споменато в 232 различни материала за една година. Какво остава за целия информационен поток по света?

Парадоксалното е, че това се случи след банкрута на банката и тя така и не успя да се възползва от нарасналата си популярност.

Едва ли има човек, който през последните 12 месеца да не e чул за Lehman – точно преди една година, тогава в понеделник, 15 септември, светът бе обиколен за минути от гръмката новина за банкрута на инвестиционния колос.

Финансовият сектор изпадна в паника, а борсите буквално пропаднаха. Валутните пазари полудяха и всички започнаха да чакат следващата жертва на кризата. Тя не закъсня и едва няколко дни по-късно американското правителство бе принудено да спаси AIG, за да не изпадне финансовата система в тотален колапс.

Дните около банкрута на Lehman бяха особено драматични. Сега, една година след него, пазарите сякаш са намерили ново равновесие и призракът на Lehman Brothers витае само като стряскащ спомен.

Вижте какво смятат днес някои от водещите фигури в световната икономика за това, което се случи преди година. Сега мненията им изглеждат далеч по-уверени, но те със сигурност не бяха такива около 15 септември миналата година. Тогава на пазара имаше само две неща – страх и паника.

Жан-Клод Трише (Президент на Европейската централна банка):
Ако Lehman не беше банкрутирал, това щеше да стори AIG

Президентът на Европейската централна банка изрази мнение, че дори Lehman Brothers да беше спасена, то финансовата система нямаше да бъде извадена от проблемите. Причината за това е, че колосален фалит все пак е щяло да има, а жертвата е щяла да се казва AIG.

„Lehman Brothers бе спусъкът, но можеше да има и друг такъв. Ако Lehman бе спасена, то тогава AIG нямаше да бъде и щеше да се случи абсолютно същото. Дори и Lehman и AIG да бяха спасени, тогава щеше да има друг обект, който да създава проблеми”, обяви вчера специалистът.

Джим Роджърс (известен инвеститор):
Заедно с Lehman трябваше да фалират още десет банки

„Когато Lehman Brothers банкрутира, аз си помислих: слава богу, че оставиха някой да колабира”, заявява Роджърс и добавя, че тогавашният финансов министър Хенри Полсън е трябвало да остави още 10 банки да сторят същото.

Оставянето на „болните“ банки да фалират щяло да позволи на относително по-здравите да се възстановят по-бързо, но тъй като това не е направено, сега правителствата рискуват да се занимават с банки „зомбита“ в продължение на години.


Тони Фрато (бивш говорител на Белия дом):
Спасяването на Lehman в най-добрия случай щеше да сложи кратка пауза на бурята

„Усилията на правителството да предотвратят следващия Lehman Brothers може да послужат на пазара да създаде следващия Lehman Brothers.
Това може да бъде грешният урок от случилото се преди година”, смята Фрато.


Нуриел Рубини (професор по икономика):
Системата щеше да се срине независимо от спасяването на Lehman

Много анализатори са на мнение, че регулаторните органи са виновни за това, че са оставили Lehman Brothers да фалира. Нуриел Рубини обаче не смята така и заявява, че независимо от действията на регулаторите финансовата система е щяла да се срине.

„Ние вече се намирахме в средата на много остра криза.
Да твърдим, че със спасяването на Lehman всичко щеше да се оправи, е безсмислено. Lehman бе просто симптом на кризата, не неин корен”, смята Рубини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар