вторник, 15 септември 2009 г.

Джим Роджърс: Ще има сериозни проблеми на валутните пазари
14 септември, 2009
Виж коментарите
Коментирай

Най-лошото от кризата далеч не е свършило и очаквам сериозна валутна криза тази или идната година, заяви легендарния инвеститор Джим Роджърс в интервю за телевизия CNBC. Настоящото възстановяване е резултат от това, че потреблението достигна такова драматично дъно през 2008 година, че през 2009 година хората трябваше да купуват много неща от които имат нужда.

„Как може решението на дълга и потреблението да е още дълг и още потребление. По какъв начин това може да е решение на проблемите ни?” – запита риторично Роджърс.

„Очаквам да има валутна криза или полукриза през тази есен или догодина. Това е шуробаджанашки капитализъм. Бернанке и Грийнспан докараха шуробаджанашкия капитализъм в Америка…но той няма да реши проблемите на света” – добави Роджърс.

„Все още има гигантско количество ужасяващ, ужасяващ дълг, с който не сме се справили в Централна Европа, докато в същото време очакванията, че Китай ще извади света от рецесията се преекспонират” – смята още Роджърс.

„Китай задели много пари за черни дни, но дните са черни и тя ги харчи. Но Китай не може да издърпа нито Америка, нито Индия, нито Европа от всичко това. Тяхната икономика е една десета от американската. Алилуя, оставете ги да вържат добрини, но не могат да спасят света”

Дългът на Америка се изстреля в небесата, а вече започват да се виждат все по-отчетливи протекционистични тенденции, предупреждава Роджърс.

В понеделник Китай поиска от СТО разговори във връзка с налаганите мита върху произведени от Китай автомобилни гуми, което Пекин заклейми като протекционизъм.

„Ще има сериозни проблеми на валутните пазари, ще има сериозни проблеми на капиталовите пазари, ако протекционизма се надигне наново”

Няма коментари:

Публикуване на коментар