вторник, 15 септември 2009 г.

Роджърс: Като не оставиш болни банки да фалират създаваш банки-зомбита
15 септември, 2009
Виж коментарите
Коментирай

Федералният резерв и финансовото министерство трябваше да оставят поне още десет банки да фалират. Не само Lehman Brothers. Това заяви в телевизионно интервю Джим Роджърс. Купищата пари хвърлени за спасяване на банковата система не решиха фундаменталните проблеми на банковите институции, които щяха да бъдат решени само, ако ги бяха оставили да фалират, заяви още легендарния инвеститор.

„Когато Lehman фалира си помислих: Боже, най-накрая оставят някой да фалира.”

Но вместо това, правителството и бюрократите използваха факта, че Lehman фалира, защото това им даде основание да се хвърлят за да „спасяват банките” – коментира още Роджърс.

Като оставиш болните банки да фалират, ти даваш възможност на по-здравите да се възстановят по-бързо. Вместо това правителството рискува да създаде банки-зомбита, в японски стил – за години напред.

„Това, което правим сега е, че взимаме парите от кадърните хора и ги даваме на некадърните хора, като им казваме „сега може да се конкурирате с кадърните с техните пари” – описва ситуацията Роджърс.

„Големият проблем за регулаторите за последните 10-15 години беше, че не оставяха никой да фалира. Ако го правеха – щяхме да сме си решили проблемите отдавна. Не знам защо не са в затвора.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар