сряда, 16 септември 2009 г.

Сорос призова Ирак да не плаща дълговете си
От "Дневник"
Последна промяна в 15:01 на 21 май 2003, 22 прочитания, 0 коментара
Надявам се Ирак никога да не изплати дълговете към кредиторите си, натрупани по време на управлението на Саддам Хюсеин, защото само така ще се прекрати практиката да се дават заеми на диктатори. Това заяви американският милиардер Джордж Сорос по време на пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк. В изказването си пред медиите финансистът изрази опасението, че проекторезолюцията за снемане на санкциите, наложени на Ирак преди повече от десет години, ограничава възможностите на иракчаните сами да управляват страната и ресурсите си. Той предупреди, че въпреки промените документът все още формулира Ирак като "американски протекторат, санкциониран от ООН и финансиран от иракските петролни богатства". "Опасявам се, че докато САЩ спечелиха войната, ние губим мира и е абсолютно необходимо ООН да стъпи на сцената и... да ни изкара от бъркотията, в която се намираме в момента", подчерта Сорос. Той настоя, че не коалиционните сили, а ООН трябва да поеме водещата роля в сформирането на новата иракска администрация.

Фондация "Отворено общество" ще финансира създаването на група за мониторинг на дейността на американските представители в Ирак, обяви милиардерът. Нейната цел ще бъде да следи дали САЩ не извършват нарушения при управлението на иракските петролни ресурси. Сорос уточни, че наблюдателите ще действат по примера на т.нар. Каспийска инициатива, в която страните от региона участват в мониторинга на разработването на петрола. Сорос похвали Фонда за развитие на Ирак, предвиден в новата резолюция, където ще се депозират приходите от петрола. "Има обаче едно широкоразпространено усещане, че тази война се води само заради петрола и заради компании като "Халибъртън" и "Бехтел", допълни Сорос. "И мисля, че е в интерес на самите САЩ да успокоят страстите и да направят присъствието си в Ирак още по-прозрачно", подчерта финансистът, цитиран от АП.

Сорос изрази недоволство и от икономическата политика на администрацията на Буш. В интервю за Си Ен Би магнатът обяви, че в знак на протест продава доларите си. "В момента поддържам къса позиция срещу долара", заяви той. "Чух какво каза министърът на финансите Джон Сноу. Кой съм аз, че да му противореча", отбеляза финансистът, като уточни, че разменя запасите си в американска валута за евро, австралийски, канадски и новозеландски долари. Сорос допълни, че действията му са провокирани от нежеланието на президентската администрация да продължи политиката на силния долар. В изказването си милиардерът се позова на думите на Сноу от миналата седмица, когато той съобщи, че САЩ нямат нужда от силен долар. Сорос определи политиката на Сноу като "погрешна и безотговорна" и обвини американската администрация, че се опитва да стимулира националната икономика за сметка на другите страни в света. "Този подход може да бъде наречен за по-кратко "разори съседа", отбеляза милиардерът. "Тази администрация се чувства добре, когато пречи на Франция и Германия, но това няма да помогне особено на САЩ. Да, американските стоки за износ ще станат по-конкурентоспособни, но за кого ще изнасяме всъщност", коментира финансистът. И заяви, че споделя мнението на друг американски милиардер - Уорън Бъфет, който пред "Вашингтон пост" заяви, че администрацията на Буш налага "вуду икономика".

Няма коментари:

Публикуване на коментар