сряда, 16 септември 2009 г.

Нека обаче си припомним подобна ситуация от преди точно три години. В края на 2004 г. технологичният титан Бил Гейтс направи публично изказване "Старият долар ще продължи да върви надолу", докато най-великият инвеститор на всички времена, Уорън Бъфет, откри позиция срещу долара за 21.4 милиарда. Заслужава си да се обърне внимание, че той не направи подобно нещо през 2002 г., когато всъщност започва голямото поевтиняване. Скоро след изказването на Гейтс и откриването на късата позиция на Бъфет към тях се присъедини и Джордж Сорос с мнение за мрачната перспектива пред зелените пари. Само няколко седмици по-късно на 30 декември 2004 г. "цар долар" преобърна тренда в посока нагоре с ръст, който продължи до края на 2005 г., възстановявайки около 15% от загубената стойност.

С това свое действие Бъфет допусна една от най-сериозните инвестиционни грешки, която донесе на неговия фонд Berkshire Hathaway текуща загуба в края на 2005 г. от 900 милиона долара. Точно тогава той инкасира според медийните съобщения 10% от тази загуба за около 90 милиона долара.

За пореден път в историята на пазарите стана ясно, че когато мнението за един актив стане прекалено крайно, е време той да смени своята посока. Всъщност, когато песимизмът към даден инструмент е в нормални дози, не е налице сигнал за покупка. Нужно е сентиментът да достигне краен екстремум.

Няма коментари:

Публикуване на коментар