неделя, 20 септември 2009 г.

Когато всички очакват нещо... се случва обратното!

18 Септември 2009 | 16:16 
 

Всички инвеститори са чували тезата „купувай на слухове, продавай на новини", но едва ли много от тях са се замисляли какво стои в основата на това правило.

В теорията за инвеститорското поведение съществува нещо като понятие „ефект на стадото". При нея масата инвеститори имат склонност да вярват в определена теза. Щом всички си мислят, че знаят нещо и движат пазара в тази посока, то най-вероятно не се случва така. 

Тук важи постулатът „ако нещо е твърде очевидно, то най-вероятно нещата не стоят точно по този начин".

Доказателства за тези твърдения има много. Така например, след две десетилетия на огромен ентусиазъм, свързан с технологичния сектор, през март 2000 година нивото на оптимизъм сред инвеститорите за сектора е било 65.7%. Едва 11.1% от инвеститорите са били мечи настроени.

Тогава е бил достигнат и върха на индекса, следящ представянето на технологичните компании, а това станахме свидетели на невероятен спад.

Същото се е случило и при дъното, постигнато от щатските индекси през октомври 2002 година, когато Dow Jones бе при ниво от 7 500 пункта, а широкият S&P 500 при 800 пункта.

В този момент, когато посоката се е обърнала, инвеститорите с негативни очаквания за по-нататъшни понижения са били 54.8% от всички.

Последвало е повишение, отвело някои от индексите до исторически рекорди, като Dow Jones и S&P 500 са добавили по близо 50% от дъната си през 2002 година.

При достигането на пика, разбира се, „бичите нагласи" отново са достигнали рекордна стойност, като такива очаквания са имали 54.6% от всички инвеститори, докато „мечите" са били едва 16.5%.

И какво се случи през март тази година, когато пазарите отново достигнаха дъна, невиждани от 12 години насам? Инвеститорите с бичи нагласи почти се стопиха, като съставляваха едва 18.9% от всички.

Над 70% от инвеститорите бяха с мечи възгледи, а 47.2% от всички професионални съветници, смятаха, че акциите ще продължат да падат. Само 26.4% смятаха, че ни очакват по-добри времена.

Всички знаем какво се случи от тогава до момента, като широкият индекс добави 50% към стойността си - постижение, което индексът не е достигал за толкова кратък срок в историята си.

Какво очакват инвеститорите днес?

През август, 51% от инвеститорите и 51.6% от анализаторите са с положителни нагласи за бъдещата посока на пазара, което е мнозинство. Разбира се, преди да станем свидетели на евентуално връщане на индексите, е възможно този процент да продължи да се повишава, което да се изразява във възходящо движение. Доста е възможно обаче, именно прекомерно големият оптимизъм на инвеститорите, че всичко лошо е свършило, да им изиграе лоша шега, смятат специалистите от ЕТF.

Най-вероятно всичко казано до тук можем да отнесем и към родната действителност. За съжаление обаче, тук липсва база от данни относно инвеститорския сентимент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар