неделя, 6 септември 2009 г.

Блогърите: Кийт Шефер – Още един газов бик надигна глава
5 септември, 2009
Виж коментарите
Коментирай

Бях се фокусирал върху 4-тото издание на новия ни бюлетин, което трябва да излезе през втората седмица на септември, когато ми попадна история, която искам да споделя с вас.

Мартин Кинг е енергиен анализатор на First Energy в Калгари и е поредния който разгласява идеята „най-тъмно е преди зора, купувай акции на газови компании сега”. Прави го в анализ от пет страници, чийто ключови моменти ще ви кажа след малко.

Но първо да кажа, че той има постижения, които следя. На 14 февруари тази година той излезе с друг подобен анализ, който се оказа невероятно точен. Точно когато сантимента към акции на газовите компании беше слаб, както сега, той се показа и заяви, че трябва да „контрираме” пазара и да купуваме.

И акциите на газовите компании наистина имаха много силна пролет – определено по-силна отколкото аз очаквах. Инвеститорите, които са послушали господин Кинг са направили добри пари – за три месеца индекса Amex Natural Gas отчете ръст от 300 до 480, а само 10 дни след анализа му видяхме дъно при акциите на канадските газови компании, които в последствие отчетоха здрав ръст. Както индексът, така и много акции отчетоха повишения от 50 и повече процента за три месеца.

От гледна точка на предлагането Кинг сега казва, че очаква огромен брой производители ще „ударят кепенците”, което ще доведе до спад в предлагането. Новите проекти за добиване на газ от глинени шисти и всички други неконвенционални подходи няма да са достатъчни за да компенсират спада в производството на газ в Северна Америка.

От гледна точка на търсенето той твърди, че през настоящата зима рекордно количество газ ще излезе от газохранилищата. И всяко повишаване на индустриалното търсене може да има драматичен ефект, добавя Кинг. Въпреки, че прогнозира по-висока цена през следващата година от повечето анализатори, той твърди, че очаква природния газ да удари дъно при цена от около 1 долар в Канада и 2 долара в САЩ преди края на октомври. Това според него е момента в който трябва да се купуват акции на газовите компании.

Неговите коментари са аналогични с това, което наскоро прогнозираха Tristone Capital от Калгари и Sanford Bernstein & Sons Co от Ню Йорк.

Бел.р – Мненията съдържащи се в материала, не представляват инвестиционен съвет и инвестиционните решения не следва да бъдат формирани единствено въз основа на тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар