сряда, 16 септември 2009 г.

Топ модел се превръща във финансов гуру
От Даниел Кръстев, Ивайло Груев
Последна промяна в 15:52 на 18 ное 2007, 812 прочитания, 0 коментара


Уголемяване

www.home-brokers.com

Улавянето на екстремните настроения на инвеститорите е изключително тежка задача за анализаторите. За да бъде една прогноза достатъчно успешна, е нужно да бъдат уловени не очакванията на част от инвеститорската общност, а да е налице повсеместна еуфория или тотално отчаяние за конкретен инвестиционен инструмент. Съществуват три най-често срещани метода за установяването на сентимента. Единият е директно допитване до инвеститорите (индивидуални и институционални). При втория се използват различни косвени методи, като например индекс на волатилността (VIX). Третият метод се занимава с проследяването на медийните изяви, касаещи търгувания актив.

Първите два модела за изучаване на сентимента е възможно да бъдат измерени количествено и следователно може да се представи графика, която да бъде подложена на анализ и да се установи дали сентиментът е в тренд на подобряване или влошаване. По време на подем в обществените настроения е нормално да има възход на инструмента, чийто сентимент се изследва. Докато настроенията са в упадък, трендът ще бъде низходящ, а всеки пък когато търгуваният актив е в екстремно ниво на очаквания, следва преобръщане. При екстремно бичи настроения следва спад, а при крайно мечи започва трайно покачване.

През последните години щатският долар поевтиня с 36% спрямо кошницата от останалите световни валути, а спрямо еврото направи ново историческо дъно на 9 ноември. Едновременно с това всяко лъскаво списание и медия се надпреварват да коментират темата за "умиращият долар".

Нека обаче си припомним подобна ситуация от преди точно три години. В края на 2004 г. технологичният титан Бил Гейтс направи публично изказване "Старият долар ще продължи да върви надолу", докато най-великият инвеститор на всички времена, Уорън Бъфет, откри позиция срещу долара за 21.4 милиарда. Заслужава си да се обърне внимание, че той не направи подобно нещо през 2002 г., когато всъщност започва голямото поевтиняване. Скоро след изказването на Гейтс и откриването на късата позиция на Бъфет към тях се присъедини и Джордж Сорос с мнение за мрачната перспектива пред зелените пари. Само няколко седмици по-късно на 30 декември 2004 г. "цар долар" преобърна тренда в посока нагоре с ръст, който продължи до края на 2005 г., възстановявайки около 15% от загубената стойност.

С това свое действие Бъфет допусна една от най-сериозните инвестиционни грешки, която донесе на неговия фонд Berkshire Hathaway текуща загуба в края на 2005 г. от 900 милиона долара. Точно тогава той инкасира според медийните съобщения 10% от тази загуба за около 90 милиона долара.

За пореден път в историята на пазарите стана ясно, че когато мнението за един актив стане прекалено крайно, е време той да смени своята посока. Всъщност, когато песимизмът към даден инструмент е в нормални дози, не е налице сигнал за покупка. Нужно е сентиментът да достигне краен екстремум.

В такъв случай как да бъде уловена границата между едното състояние и другото е логичен въпрос, защото никак не е лесно да се забележи разликата между лошата перспектива и отчайващата, както между добрата и прекрасната? В общи линии ориентация можем да получим за подобно екстремно състояние, когато необичайни неща се превърнат в нещо съвсем естествено на страниците на медиите. Ако се върнем към зимата на 2004 г., ще видим, че проклятието към долара не е епизодично изричано от страна на медиите, а е рефрен, който се припява от всички. Например по същото време Newsweek на своята корица помества разтърсващ материал, в който щатският долар е подигран и унизен от останалите валути.

Нека се върнем отново в наши дни, т.е. в средата на ноември 2007 г. Доларът е още по-евтин спрямо еврото, а мечият сентимент към тази валута е обхванал всяко кътче по света. Кулминацията идва на 5 ноември, когато Блумбърг подписва смъртната присъда на американската валута с изказване на най-богатата манекенка Жизел Бюндхен. Световноизвестният топ модел се оказва способна не само да разтуптява мъжките сърца, но и да предлага своите препоръки за разпродажба на щатския долар. Този път мнението, изказано от авторитетна медия, не е на бизнес магнат или финансов гуру, а на популярна личност, която се прослави в света на модата освен със своята красота, но и с таланта си да управлява своето богатство. Именно в ситуации, когато в медиите се случи нещо толкова необичайно като инвестиционни препоръки на един топ модел, може да се приеме, че екстремният сентимент е достигнат. Оттук нататък трябва само да се чака кога ластикът ще спре да се разтяга и да последва голямо контриращо движение в полза на долара. Подобно движение може вече да започва, но не бива да изключваме и още няколко седмици живот за мечките при USD.

Освен негативните настроения на медиите по отношение на щатския долар, ако се проследи графиката на така наречения дневен сентимент индекс (DSI), става ясно, че ежедневното допитване към участниците в търговията на Forex демонстрира също екстремно мечи очаквания. През последните месеци този специфичен сентимент индикатор многократно достигаше свръх негативни стойности за долара и екстремно положителни за европейската валута. През октомври бе достигнат нов рекорд при този индекс и 91% от участниците заложиха за поскъпване на еврото и поевтиняване на долара. Фактор, показващ по всички фронтове, че зелените пари се приемат като бита карта.

За съжаление на всички, които очакват с нетърпение символът на Америка да започне своето голямо рали, ще кажем, че от гореописаната информация не можем да получим сигнали за начало на доларовото поскъпване. Съществува голяма разлика между сигнал и предупреждение. Сигналът е критерий в техническия анализ, който предлага моментално решение и трейдърът може да предприеме действия за откриване на дълги и къси позиции, докато предупреждението само ни известява, че даден тренд е към своя край и е време да се готвим за нов тренд в другата посока на досегашния. Единственият източник на сигнали е графиката на различните валутни двойки.

Едно подробно изучаване на тези, в които участва щатският долар, показва, че все още динамиката на тази валута не демонстрира ясни сигнали за преобръщане. Макар EUR/USD да не изключва още дъна за зелените пари, все пак има и такава двойка, която изглежда все по-готова за начало на възходящ тренд при долара. Когато се разгледа съотношението му спрямо канадския долар, съгласно динамиката от последната седмица, може да се достигне до заключение, че има завършени пет вълни нагоре и следователно бичият сценарий за USD изглежда все по-вероятен. Сега обаче е необходимо след петовълнието нагоре да последва корективна тройка надолу, която в идеалния случай ще достигне до посочените нива на Фибоначи и едва тогава ще имаме повод да купуваме долари

В крайна сметка трябва да се има предвид, че независимо от екстремния негативен сентимент, който властва над пазара и подтиква още повече хора да търгуват срещу долара, онзи фактор, който остава с най-голям приоритет за техническия анализатор, е динамиката на цената. Именно там могат да бъдат идентифицирани сигналите, които изглеждат благоприятни за растеж на щатската валута, поне в сравнение с канадската. За да получим обаче и още сигнали, придружени от потвърждения, ще са нужни поне още няколко седмици. За всички онези, които вече са уморени да чакат, ще припомним, че нетърпението се наказва жестоко от пазара и че едно изчакване от седмици или месец не би могло да се нарече закъснение. Ако става дума за сценарий, при който доларът ще започне поскъпване, то ще продължи с години. Това ще позволи на търпеливите да спечелят от покачването на щатската валута с нисък риск.

Няма коментари:

Публикуване на коментар