вторник, 15 септември 2009 г.

Рубини стана демоничен: Американската икономика ще умре от хиляди рани
14 септември, 2009
Виж коментарите
Коментирай

САЩ е изправен пред трудни времена, като потребителите спряха да консумират, а спада ще се задълбочи от пропадането на пазара на търговски имоти, заяви пред CNBC икономиста Нуриел Рубини.

Повтаряйки твърдението си, нееднократно заявявано в интервюта от последните месеци, че света е изправен пред нов срив или в най-добрия случай пред дълго U-образно възстановяване, в интервю на живо Рубини коментира, че очаква фалити на още банки и прогнозира, че цените на жилищата имат още накъде да падат.

Неправителствените дългови книжа също ще се окажат под натиск, пазара за секюритита е умрял, а кредитните пазари са замръзнали и потребителите нямат друг избор освен да спестяват.

„Това ще е смърт от хиляди порезни рани” – заяви професора от Stern School of Business на нюйорксия университет. „Финансовата система е здраво увредена – не са само банките”

Рубини прогнозира, че над 1000 финансови институции в САЩ ще фалират до края на кризата. Според него цените на недвижимите имоти ще паднат с още 12% до края на 2010 година (това би било 40% спад в сравнение с началото на кризата), като над половината от хората с ипотеки ще дължат повече отколкото имота им струва.

„Пропастта между търсене и предлагане е толкова голяма, че трябва да спрем да изкарваме нови жилища за цяла година за да се отървем от резерва от жилища. Тази настройка на цените, според мен ще продължи още година”

Рубини предупреди, че регулаторите повтарят някои от грешките, довели до кризата. Този път с търговските недвижими имоти. Като позволяват удължаването на срока за плащане на ипотечните вноски те само маскират проблемите в дълбоко закъсал сектор, а това ще се върне като бумеранг, смята Рубини.

Все пак Рубини е намерил положителна дума за Бен Бернанке, който бе силно критикуван от него в началото на кризата:

„Критикувах Бернанке за много от грешките, които направи преди началото на кризата. Но му отдавам дължимото за това, че предотврати нова Голяма Депресия”

Няма коментари:

Публикуване на коментар