петък, 4 септември 2009 г.

Сорос отново спечели от кризата

04 Септември 2009 | 16:12


Световно известният валутен спекулант Джордж Сорос успя да обърне в своя полза дори глобалната финансова криза. Изданието за хедж-фондове AR (Absolute Return и Alpha), изчисли, че през последната година стойността на активите на управляваната от него Soros Fund Management са нараснали, докато някои от основните му конкуренти търпят огромни загуби.

Активите на Soros Fund Management към 1 юли 2009 г. възлизат на 24 млрд. долара, т. е. превишили са с 41.18% стойността на активите, притежавани от нея през същия период на миналата година. При средни загуби на хедж-фондовете от 19%, Quantum Endowment на Сорос отчита ръст от 10%.

Едва ли е изненадващо, че милиардерът, известен с умението както да печели, така и да създава кризи, отново е на зелено. През 1992 г. той например спечели 1 млрд. долара, играейки срещу британския паунд.

За настоящата криза Сорос предупреждаваше още преди началото на най-тежката й фаза през миналата есен. Анализаторите обаче са склонни да мислят, че печалбите на финансовия гуру се дължат именно на кризата, а не въпреки нея.

„Механизмът, по който играе Сорос, е добре описан от Пол Кругман във „Завръщането нa икономиката нa депресията и кризата oт 2008 г.", заявява икономист- Сорос не притежава никаква инвестиционна гениалност. Той просто се придържа умело към залагане спрямо обществените настроения.

Пол Кругман се придържа към теорията, че очакването на криза води до самата криза. А Сорос ясно вижда как да генерира кризата и да спечели от нея."


Остава само да припомним, че през март тази година Soros Fund Management беше санкциониратн с рекордната глоба от 2.2 млн. долара от унгарските финансови власти за умишлено срутване на акциите на банка OTP през октомври 2008 г.

Всъщност Сорос печели значително и от авторитета си сред инвеститорите. Неслучайно американския милиардер се оказа начело на списъка на най-високоплатените инвестиционни мениджъри, с печалба за годината от 1.1 млрд. С това неговото състояние се оценява на 9 млрд. долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар