неделя, 30 август 2009 г.

Съмнения за отложени $400 млрд. дълг на руските банки сринаха еврото 
Инвеститорите се опасяват от допълнителни загуби, разпродават единната валута 
10.02.2009 18:40:52


Еврото поевтиня рязко срещу долара и йената вчера, след като японският ежедневник „Никей“ съобщи, че руските банки ще помолят правителството за съдействие да предоговорят плащанията си към чужди трезори и по този начин да отложат изплащането на заеми в размер на около 400 милиарда долара.

Новината провокира инвеститорите да разпродават единната валута заради голямата обвързаност на еврозоната с руската икономика, както и заради експозициите на отдаващите заеми европейски банки.

"Никей" се позовава на Анатолий Аксаков, който е президент на руската асоциация на регионалните банки.

Според изданието групата вече е изпратила предложение до руското правителство.

По-късно еврото възвърна част от загубите, след като Аксаков опроверга написаното в "Никей" пред "Ройтерс".

Руските компании продължават да обслужват външния си дълг от 400 милиарда долара, а правителството не води преговори, за да им помогне да преструктурират плащанията си, съобщи и помощникът на президента по финансовите въпроси Аркадий Дворкович, цитиран от Ройтерс.

"Правителството не е получавало предложения за преструктуриране на дълга.

Информацията, че такива преговори се водят, не е вярна, категоричен бе Дворкович. – Руските компании продължават да обслужват дълга си, както обикновено", допълни президентският помощник.

Въпреки опроверженията новината увеличи вероятността за възможни нови загуби на еврото заради близките връзки на европейските банки с Москва.

Дилърите на пазарите коментираха, че Русия се е превърнала в основен фактор за представянето на еврото, имайки предвид ревизирането на кредитната оценка на Русия от рейтинговата агенция "Фич".

Миналата сряда "Фич" свали до ВВВ оценката си за Русия и допълни, че са възможни нови понижения заради ниските цени на суровините, големия отлив на капитали, намаляващите резерви и корпоративните дългове.

Пазарите следят с подчертан интерес и развитията около американския спасителен план за банките.

Инвеститорите очакват американските финансови стабилизационни и икономически планове да помогнат за стабилизирането на американската икономика и на световните финансови пазари.

Остава обаче несигурността относно детайлите на плана и неговата ефективност. Предложения срещу кризата Джъстин Ифу Лин, главен икономист на Световната банка: Пореден план „Маршал“ ще съживи икономиката Главният икономист на Световната банка Джъстин Ифу Лин предлага нов световен план „Маршал" за борба с икономическата криза, който да позволи на страните, които нямат средствата, да стимулират своята икономика, предадоха световните агенции. "Предлагам страните с високи приходи, начело със САЩ, и страните с големи валутни резерви, като Китай, както и страните - износителки на петрол, да съберат 1 трилион долара през следващите пет години, което се равнява на около 1 процент от брутния вътрешен продукт на богатите държави, за да помогнат на бедните да участват в съгласувания бюджетен световен план за съживяване", уточни икономистът на пресконференция във Вашингтон.

Лин изрази песимизъм за ситуацията на световната икономика.

"Прогнозираме съживяване на икономиката през 2010 година, но има много, много неизвестни.

Опасността да не бъдат изпълнени тези прогнози е наистина голяма", обясни той. Джордж Сорос, председателят на съвета на директорите на Soros Fund Management: Създайте нови световни пари Председателят на съвета на директорите на Soros Fund Management Джордж Сорос предлага като противодействие на кризата да се създадат нови пари - специални права на тираж.

Активирането на този механизъм, който съществува от 40 години, ще помогне на страните от периферията да се справят с кризата, се казва в статия на Сорос, публикувана в руския в. "Ведомости".

Кризата показа нагледно колко неравномерно e изградена финансовата система - тя възникна в САЩ, но голямото бреме ще трябва да понесат страните от периферията, пише Сорос.

Той смята, че ударът, нанесен върху периферията, все още не е осъзнат напълно.

По негова оценка средствата, с които разполага днес МВФ, а те са около 200 млрд. долара, са крайно недостатъчни за системна и значима помощ на периферните държави.

„Най-простото разрешение - създайте нови пари", смята финансистът.

Той напомня, че вече съществува механизъм за специални права на тираж (Special Drawing Rights - създадени през 1969 г. от Международния валутен фонд като безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на МВФ, пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резервни активи).

„Всичко, което е необходимо, за да се активира механизмът, е одобрение на 85% от членовете на МВФ.

Създаването на допълнителна парична маса, това е най-добрият отговор на срива на кредитния пазар.

САЩ правят това в страната си", пише Сорос и предлага подобна практика да придобие масов характер - например за 1 трлн. долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар