неделя, 16 август 2009 г.

Септемврийски ефект

16 Август 2009 | 12:59 
 

Септември е само на няколко седмици от нас. За международните пазари обаче (щатските), този месец не е от най-добрите в исторически план особено във времена на криза.

През септември миналата година станахме свидетели на колапса на четвъртата най-голяма щатска инвестиционна банка - Lehman, която постави началото на така коментираната в момента криза.

Септември-октомври 2002 година бе периодът, когато станахме свидетели на дъното при последния мечи пазар, преди този от миналата година.

Кризата през 1998 година? Естествено тя започва в края на август и продължава с пълна сила през следващите два месеца - септември и октомври.

Известният крах от октомври 1987 година. Повечето хора обаче, може би са забравили, че той всъщност започва на практика в края на август и целия септември.

Подобен е сценария и при това което се е случило през 1929 година. Крахът е станал реалност през октомври, но пика на пазарите е бил малко след „деня на труда" в САЩ.

Най-лошият месец на великата депресия - естествено септември 1931 година, когато Dow е паднал с около 30%.

През септември 2000-та година започна и началото на „мечия пазар" свързан с пукането на „технологичния балон".

Трябва разбира се да се спомене и кризата с 11 септември в САЩ, макар и тя да не е била предизвикана от инвеститорите. За двете седмици преди терористичните атаки обаче, широкият Standard & Poor's 500 загуби 7% от стойността си.

Голямата паника от 1907 година - октомври. Голямата криза 1873 година - септември.

Историята показва, че от 1926 година насам, инвеститорите са губели средно по 1% от своите инвестиции през септември, според изследване на Dartmouth's Tuck School of Business. 

Интересното е това, че септември е единственият месец с отрицателна доходност за този период през годините, като останалите месеци са носели средно доход от 1.37% за инвеститорите. 

Някои анализатори отиват дори по-далеч, като подобно на „януарския ефект" известен в теориите, те говорят за „септемврийски ефект", който е противоположен на вече споменатия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар