четвъртък, 13 август 2009 г.

Фабер: Доларът ще поскъпне и ще отслаби фондовите борси
13 август, 2009
Виж коментарите
Коментирай

Период на слаби фондови пазари и силен долар е твърде вероятно да последва ралито, както на развитите, така и на развиващите се пазари, предупреди днес Марк Фабер.

Между 2002 и 2007 имахме бичи пазар при акции, имоти и ресурси и слаб долар, докато през 2008 вярно бе обратното. Тази година достигнахме дъно при S&P 500, но долара е слаб. При развитите пазари растежа спрямо достигнатите дъна е даже по-голям.

Китайската фондова борса дистигна дъно през октомври, след което близо двоен ръст и едва в последните дни показва знаци на слабост.

„Очаквам през следващите няколко месеца период на възстановяване на долара и слабост при активите” – заяви Фабер и добави – „Силният долар означава, че глобалната ликвидност ще се затегне”

Според него доларът ще усили позициите си понеже американската икономика е най-малко циклична, докато развиващите се страни ще са в по-неблагоприятно положение.

„При сценарий, при който растежа ще е разочароващ смятам, че нововъзникващите пазари са уязвими. Мисля, че имахме огромен ръст на цените на акциите”

Няма коментари:

Публикуване на коментар