вторник, 11 август 2009 г.

Най-добрите десет урока за форекс търговията от последната година
27.12.2007 14:29


Изминаващата 2007 г. беше доста интересна от гледна точка на събитията на валутните пазари. За да осмислим заедно по-добре поуките и изводите от случилото се във финансовия свят, Investor.bg ви представя колекция от десетте най-важни урока за търгуване според dailyfx, един от най-използваните сайтове за форекс-търговия, информация и прогнози. 


Урок 1: Не подценявайте сигналите за опасност


Според Уикипедия цунамито представлява серия от вълни, предизвикани при рязко разместване на огромни водни маси. Цунамито не може да бъде предвидено или да бъде предотвратено, но пък за появата му има някои неизбежни сигнали. В случаите, когато основната сила на цунамито предстои, морето ще се оттегли от брега с половината от големината на предстоящата вълна. Ако брегът, който се освободи от водата, е плитък, то разрушенията от приливната вълна може да бъдат разположени дори на хиляди метри от него. В такива ситуации хората, които не внимават биха останали близо до брега или за да събират останалата на сушата риба, или просто от любопитство. Именно това се случи на мен. Дори когато почувствах началото на проблемите с високорисковите ипотеки, аз не успях да покрия позициите си, когато първите разрушителни вълни удариха американската икономика (Merill Lynch, Bear Stearns, UBS започнаха да обявяват колосални загуби от кризата). Аз прецених, че през предстоящите месеци акциите ще поскъпват заради пониженията на лихвите и заех дълги позиции долар-йена.


Следващия път, когато видя морето да се отдръпва от брега, аз ще преценя, че наближава цунами. Ще прибегна до закриване на позициите си и ще се върна на пазара, когато волатилността се върне на нормалните си нива. 


Антонио Соуса


Урок 2: Познавай в прогнозите си, но и търгувай


През 2007 година аз направих няколко великолепни прогнози, като поскъпването на евро-долар от 1,34 до 1,48 и падането на курса на американския долар спрямо канадския под паритета, както и евентуалното завръщане на котировките над него. Дори когато бях права в анализите си, аз не търгувах. По това време стратегията ми показваше редица сигнали за купуване и продаване на тези двойки, стоповете бяха далеч по-големи от тези, които използвам обикновено (до 100 пипса). При това евентуалната печалба беше по-голяма от 150-200 пипса от риска. Веднъж обаче един голям трейдър ми каза „една от най-големите грешки при търговията е да си прав в своите анализи, всичко да е в твоя полза, а ти да не участваш в търговията“.

Следващият път ще пригодя позициите си така, че да рискувам същата сума пари както обикновено, но ще използвам по-отдалечени стопове, защото търговия като тази от последните месеци може да се случва едва няколко пъти в годината.

Кати Лиен


Урок 3: Вярвай на методологията си


Най-важният урок, който научих аз, е да се доверявам на собствените си методи. Човек трябва да има собствена методология относно търгуването и да й се доверява, в противен случай не се действа с бизнес подход, а по-скоро хаотично. А там, където е хаосът, няма нищо. Ако изгубя пари, защото плановете ми са ме довели до грешни решения, аз ще го приема, но ако изгубя, защото действам срещу методологията си, тогава значи не притежавам дисциплината да търгувам на високо ниво.
Джейми Саетъл


Урок 4: Отдели време да откриеш най-добрата сделка, не се хвърляй в търговията


Най-голямата грешка, която допуснах през годината, е това, че не си водех дневник. Воденето на дневник позволява да мислиш върху идеите си, тъй като си ги записваш. Чрез осмислянето на търговията човек би бил много по-критичен и селективен в подбирането на сделките си, отколкото ако се хвърля в търговията. Освен това записките дават възможност да преразглеждане на процеса, което означава повтаряне на успешните сделки и модификация на неуспешните.
Борис Шлосбърг


Урок 5: Не пренебрегвай сигналите от други успешни стратегии
 
Ако търгувате по определена стратегия, не пренебрегвайте напълно сигналите от други успешни стратегии за търговия. Един характерен пример, който ми идва наум, е, когато заех дълга позиция долар-швейцарец заради сигурен сигнал от Commitment of Traders Report. По принцип смятам, че такива информации дават чудесни възможности за търговия и аз предприех покупки. Първоначално търговията се разви в моята посока, но аз започнах да разчитам противоположни сигнали от други източници (например SSI- speculative sentiment index). Придържах се към стратегията си, смятайки, че е подходящо да затворя едва при промяна в първоначалния сентимент, но постепенно започнах да виждам как нещата се обръщат срещу мен и SSI дава ясни сигнали за продажба. Гледайки назад, смятам, че беше самозалъгващо да вярвам, че валутната двойка ше продължи нагоре въпреки ясните сигнали от различни измерители, че нещата могат да се обърнат.


Дейвид Родригес
Урок 6: Винаги взимай под внимание по-дългосрочните графики


Често през 2007 година сключвах сделки на основата на 60-минутни и 240-минутни графики. Докато това беше добра времева рамка да следя технически характеристики и да прибирам дневни печалби, както и да наблюдавам за технически пробиви заради някакви събития и аз се съсредоточавах върху тях, понякога изпусках по-големи технически нива, които не могат да се видят на къса графика. Ако се изолирам от този процес, пропускам по-големите технически графики, които не биха могли да се видят с малка историческа дата. Например 61,8% повтарянето на Фибоначи, което се простира върху осем месеца, не може да се види на 240 – минутна графика, която помни данни от 40-дневен период. Ако това е само 20 пункта над твоята позиция и всички ти казват да минеш на дълга позиция, много голям е шансът да бъдеш спрян, ако игнорираш точката на съпротива. 
 
Джон Киклайтер


Урок 7: Да знаеш кога да прекратиш загубите 


Не бъди инатлив – обстоятелствата се променят непрекъснато, независимо дали са фундаментални, или технически по своята същност. Лесно е да се вторачиш в едно-единствено нещо като нивото на подкрепа или на съпротива и да си сигурен, че ще стане каквото очакваш. Когато не стане, напускаш. Научи се кога да прекъснеш загубата си и не стой да чакаш трендът да се промени в каквато посока искаш.
Тери


Урок 8: Пазарите могат да са лъжливи за много голям период от време

Вземете за пример как очакванията за понижаване на лихвата в САЩ, които клоняха към нула, стигнаха прогнози за четирикратно снижение на процентите към края на годината, след като кредитният пазар започна да отразява срива на пазара на жилища. 
Антонио Соуса


Урок 9: Пазарите са лъжливи. Това, което изглежда очевидно, обикновено е грешно
 

Перфектният пример е прогнозата за 100 USD за барел петрол и как двойката EUR/USD удари 1,50 до края на годината. 
Джейми Саетъл


Урок 10: Да знаеш кога да се отдръпнеш
 


Този урок ми напомня на цитат от мемоарите на борсов агент /оператор/. Това е съвет, който старият брокер дава на Лари, и казва – ако вървя по железопътна линия и видя приближаващ се влак, който се движи с шейсет мили в час, ще продължа ли да ходя по релсите? Не, приятелю, ще се отдръпна. И дори няма да се потупам сам по рамото, задето съм толкова мъдър и благоразумен.
Джейми Саетел

Няма коментари:

Публикуване на коментар