понеделник, 10 август 2009 г.

Марк Мобиус: Ралито на световните борси е изправено пред корекция от 30%
10.08.2009 16:23


Световно известният инвеститор Марк Мобиус заяви в интервю за телевизия Блумбърг, че пазарите се изправени пред увеличаваща се волатилност и риск от корекция в рамките на 20-30%.

„Ръстове от 70% могат да бъдат последвани от спадове от 20-30%. Имахме невероятно въстановяване, продължаваме да ставаме свидетели на това, че парите се завръщат на пазарите, но ръстът ще бъде притъпен от увеличаване на първични публични предлагания (IPO) и пласиране на допълнително количество ценни книжа на пазарите“, заяви Мобиус.

Според Мобиус една от причините за драматичния ръст на световните пазари е ниската база, от която е лесно и бързо да се направи голям ръст. „Веднъж щом си направил покачване от 70-80%, всяко следващо повишение е доста трудно“, добави още експертът.

„Определено видяхме най-лошото, икономическото възстановяване в световен мащаб започна и доверието в пазарите се възвърна“, счита Мобиус.

Марк Мобиус чрез управляващия от него взаимен фонд от отворен тип Franklin Templeton Asset Management има 40 години опит на пазарите в развиващите се икономики. Инвестиционният фокус на фонда на Мобиус е предимно в Бразилия и Китай.

Според Мобиус оценките на китайските акции (valuation) са достигнали високи нива и има опасност от балонизиране на акциите в най-многолюдната страна в света.

През юли месец инвестиционният гуру заяви, че румънският фондов пазар е сред най-подценените в света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар