вторник, 11 август 2009 г.

Валутните фондове губят от липсата на трендове
09.07.2009 17:48


Най-големият валутен хедж фонд на света - FX Concepts, който управлява активи за около 12 млрд. долара, е реализирал загуба от 5,4% за първите пет месеца на годината. Причината за това се крие в липсата на ясни трендове на валутните пазари през тази година.

Друг голям участник на форекс пазара – фондът John W. Henry & Co.’s, губи 2% от началото на годината, след като доходността му скочи със 76% през 2008 г. - рекордна печалба от неговото създаване през 1986 г., предаде Bloomberg.

И двата хедж фонда използват компютърни модели, както и други инструменти на техническия анализ, за да открият тенденциите на валутните пазари. Нестабилното им състояние обаче затруднява тяхната основна задача – да реализират печалба от промяната на валутните курсове.

От една страна стоят очакванията за инфлация, породени от наливането на огромни количества пари в икономиката и ниските лихвени проценти. Те контрастират с прогнозите, че потреблението ще остане слабо и икономиката ще навлезе в период на дефлация.

Deutsche Bank, която е най-големият играч на валутните пазари през миналата година, прогнозира през април, че слабите трендове от предишните шест месеца ще преобладават и през следващите шест месеца.

Джон Тейлър, който е председател на базираната в Ню Йорк FX Concepts, заявява, че обстановката на валутните пазари е много трудна, защото липсва последователност в това, което се случва.

Валутният фонд на Джон Хенри, който е кръстен на негово име, отчете три поредни годишни загуби за периода 2005-2007 г., когато волатилността на валутните пазари се понижи чувствително.

Неговата доходност се изстреля нагоре през 2008 г. заедно с флуктуациите на валутните курсове. Тогава фондът заложи на долара и йената с мотива, че ипотечната криза в САЩ ще стресне инвеститорите и ще ги накара да купуват по-нискорискови активи.

Сред малкото печеливши през тази година са фондовете, които сключват голям брой сделки за кратки интервали от време. Чрез извършването на десетки и дори стотици транзакции на ден те успяват да уловят т.н. микротрендове.

Дългосрочните технически стратегии не се представят добре и като цяло носят загуба на инвеститорите от началото на тази година. В тази особена обстановка изглежда, че емоционалните решения на хората водят до по-добър резултат от математическите модели.

Приходите на банките от валутна търговия намаляват с 40% през първото тримесечие до 2,4 млрд. долара. Те се повишаваха трайно през миналата година и отчетоха нови рекордни през последните две тримесечия на 2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар