четвъртък, 13 август 2009 г.

Libor-OIS спредът се върна на нивата от началото на 2008 г.
13.08.2009 15:28


Libor-OIS спредът, който отразява склонността на банките да се кредитират една друга, се върна на нивата си от 24 януари 2008 г. Това е важен знак, че доверието между отделните финансови институции продължава да се възстановява, предаде Bloomberg.

Стойността му вече съвпада с нивото, което бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан смята за нормално. Тя възлиза на 25 базисни пункта и се понижи с 1 базисен пункт, след като данните за БВП на Германия и Франция показаха, че рецесията е приключила.

Libor-OIS спредът показва премията над средното прогнозно ниво на основната лихва на Федералния резерв за следващите три месеца, която банките искат, за да отпуснат заем. Той се повиши до рекордните 364 пункта на 10 октомври миналата година след фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers.

По време на интервю през 2008 г. Алън Грийспан заяви, че състоянието на кредитните пазари няма да се нормализира, докато Libor-OIS спредът не падне до 25 базисни пункта. Неговото ниво играе ролята на психологическа бариера за централните банки и участниците на паричните пазари.

Понижението на спреда е доказателство, че финансовите институции са по-малко недоверчиви една към друга и са по-склонни да се кредитират взаимно, след като централните банки по целия свят смъкнаха лихвените си проценти до нива, близки до нула.

Средната стойност на Libor-OIS спреда за периода от август 2003 г. до август 2007 г. възлезе на 11 базисни пункта.

Това показва колко евтино е било кредитирането между банките преди началото на ипотечната криза през лятото на 2007 г., която се разрасна в икономическа рецесия.


Друго доказателство в подкрепа на нормализирането на състоянието на кредитните пазари, е рекордното количество на корпоративни облигации, които са били емитирани в САЩ и Европа през тази година.

Тяхната стойност достига близо 900 млн. долара в САЩ и 1,2 трлн. долара в Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар