неделя, 30 август 2009 г.

Да печелиш от лошите новини
Наследниците на Сорос - Тийл и Хауърд, потвърдиха пазарните правила за мечия пазар 
01.08.2008 20:42:55

Bloomberg Мениджърите на хедж фондове вървят по стъпките на Джордж Сорос, който направи състояние на гърба на финансовата криза.

За пръв път от 2003 г. те надминаха колегите си, като се възползваха от прогнозите, че световната икономика няма да оздравее в скоро време.

Според двама от инвеститорите в хедж фонда от Сан Франциско, оглавяван от Питър Тийл - “Клариум Ел Пи”, повишението от 47%, което фондът отбеляза за тази година към 25 юли, е резултат от трейдове, които спечелиха от срива на фондовия пазар и щатския долар.

Според месечните отчети на акционерите ”Бреван Хауърд Фънд” на Алън Хауърд се е покачил с почти 18% заради вложения, които са поскъпнали, след като Фед е намалил лихвените проценти 7 пъти от септември досега, за да държи САЩ далеч от рецесията.

“Макроинвеститорите се разкъсват между две обяснения: ситуацията е като през 70-те или ситуацията е като през 30-те”, казва Кристофър Уотлинг, шеф на лондонската фирма за анализи “Лонгвю икономикс”.

Това са двата най-тъмни периода в световната икономическа история на последното столетие.

Макрофондовете, които могат да търгуват всичко – от акции на “Епъл” до цинкови фючърси - отбелязаха възвращаемост от 18,8% в последните 12 месеца до юни.

По данните от индексите, компилирани от нюйоркския Credit Suisse Tremont Index LLC, това е 5 пъти повече от средните стойности за индустрията или повече от всяка една досегашна стратегия.

Два от любимите им трейда – прогнозите, че финансовите книжа ще паднат, а нефтът ще се покачи – станаха нерентабилни миналия месец.

Въпреки това най-успешните хедж фондове продължават да залагат на лошите новини.

Петрол към йена 40-годишният Тийл учреди “Клариум” през 2002 г., след като съдейства за продажбата на системата за онлайн разплащания PayPal на Ebay за $1.5 млрд. Преди няколко месеца той заяви, че петролът може да удари $200 за барел към края на т.г. Наскоро обаче му се наложи да преосмисли позицията си заради опасенията, че политиците ще направят всичко необходимо, за да задържат цените и да не допуснат още по-висока инфлация.

Федералният резерв предприе безпрецедентни мерки тази година, за да налее $350 млрд. в банковата система под формата на парични инвестиции и ценни книжа.

Според инвеститорите “Клариум”, който управлява $7.4 млрд., е в позиция да извлече печалба от спада на цените на щатските книжа и долара, особено спрямо йената.

Тийл отказа коментар, но според слуховете той очаква 30-годишните американски държавни облигации да поскъпнат, ако САЩ се приближат към дефлацията или преживеят по-продължителен ценови спад.

Хауърд основа лондонската си фирма през 2002 г., след като напусна поста на шеф на отдела за търговия с частни лихвени проценти в “Креди Суис Груп”.

Той правилно предвиди, че разликата между краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти в САЩ ще се увеличава, след като Фед беше принуден да понижи препоръчителните нива с 2.25 процентни пункта до 2%, за да се справи със забавящата се икономика.

Хауърд играе на пазара на суровини и на развиващите се пазари. Макроинициатор За разлика от Тийл, 44-годишният Хауърд очаква стагфлация (или икономическа стагнация, съчетана с инфлация) в САЩ, Европа и Япония.

Това показва месечният доклад на акционерите на “Бреван Хауърд”.

“В момента светът преминава през период на приспособяване след свръхоптимизма и погрешните оценки на риска”, обяснява Йън Плендерлийт, председател на лондонския фонд “Би Ейч Макро”, който инвестира в макропортфолиото на “Бреван Хауърд”.

“Не мисля, че можем да твърдим, че се вижда светлина в тунела.”

Сорос, който ще навърши 78 този месец, е дядото на макроинвестициите, които печелят от макроикономическите тенденции в търговията с валути, облигации, ценни книжа и суровини.

Милиардерът, който в момента живее в Ню Йорк, стана световноизвестен през 1992 г., когато направи $1 млрд., като разби защитата на паунда на Банк ъф Ингланд.

Той спечели и от обединението на Германия през 1990 г., а инвестициите му в Китай и Индия за м.г. са 31%. Тюдор Джоунс “Световният макросегмент е добро място за разпределяне на активите, ако се опасявате за здравето на капиталовия пазар”, казва Скот Бейкър от “Куук Пайн Кепитъл Ел Ел Си”, базиран в Гринуич, Кънектикът, който изгражда портфолио от хедж фондове за богати клиенти. “Те предлагат на инвеститорите добра стратегия, с която да устоят на сегашните бури.”

Мениджърите от вида на Сорос, които се превърнаха в т.нар. мултистратегически инвеститори, също правят доста пари тази година, макар приходите им да не могат да се сравнят с възвращаемостта на “Бреван Хауърд” и “Клариум”.

Тези мениджъри имат макро отдел в своите фирми, но използват и други стратегии като фундаменталното селектиране на книжа въз основа на определени критерии.

“Тюдор Би Ви Ай Глобал Фънд”, който управлява активи за $11.1 млрд. под ръководството на Пол Тюдор Джоунс от Гринуич, Кънектикът, се покачи с 4.2% тази година към 16 юли.

“Муур Глобал Инвестмънт Фънд” на Луис Бейкън пък отбеляза скок от 2% за същия период.

Цената на оптимизма Брус Ковнър, който ръководи “Какстън Асошиейтс Ел Ел Си” от Ню Йорк, отбеляза ръст от 3.44% към 22 юли. “Куантум Индоумънт Фънд” на Сорос, който от 2000 г. се насочи към по-консервативен метод на инвестиране, има възвращаемост от 5.5% за първата половина на годината.

Мениджърите, които са най-големи оптимисти, са се справили най-зле.

Лондонският “Лансдоун Макро Фънд”, ръководен от Ричард Дейвидсън, е загубил почти 7% тази година.

“Траксис Фънд Ел Пи” на Бартън Бигс се срути с 10% в първата половина на годината под влияние на прогнозите, че американските акции ще поскъпнат.

През май 75-годишният Бигс прогнозира, че щатската икономика ще отбележи ръст през втората половина на 2008 г., индексът S&P's 500 може да стигне рекордни стойности, а цените на суровините ще спаднат с 30%.

Компаниите не вървят към “мрак и разруха”, а икономиката “не е в толкова лошо състояние, колкото я изкарват медиите и някои коментатори от „Уолстрийт”, каза Бигс пред телевизия “Блумбърг” на 5 май.

Според инвеститорите оттогава Бигс е променил мнението си и вече твърди, че икономиката няма да оздравее, нито ще се потопи в рецесия.

Той предвижда, че индексът S&P's 500 може да се покачи до 1340 или 1350, макар впоследствие да се очаква нов спад. Прогнозираният индекс затвори вчера при 1267.38, за юли понижението е 1%, а за годината - 14%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар