сряда, 12 август 2009 г.

Пресъхването на кредита очертава огромната схема на Понци в Китай
12.08.2009 10:35


Банковото кредитиране в Китай отчете силен спад през юли, докато износът на страната се понижи с близо 23 на сто за последната година. Той се задържа на ниски нива в продължение на девет последователни месеца, след като потребителите на Запад затегнаха допълнително своите колани.

Икономическите данни от тази седмица засилиха съмненията за състоянието на световната търговия, както и опасенията дали светът може да разчита на китайското икономическо чудо да поведе глобалната икономика към възстановяване, пише The Telegraph.

Стойността на заемите, отпуснати от Китайската централна банка, се понижи до 52 млрд. долара през юли спрямо 248 млрд. долара за месеца преди това. Въпреки това все още е твърде рано да се каже дали Пекин действително е предприел мерки, за да овладее кредитната експлозия в страната.

Именно огромната ликвидност в Китай стана двигател на глобалните фондови пазари, откакто ралито започна през март. Но правителството поема голям риск, като се опитва да компенсира свиването на износа, който е почти 40% от БВП, с инвестиции в пътища, железопътни линии и в индустрията.

Реалната икономика обаче не може да поеме всичките пари, в резултат на което немалка част от тях изтичат в спекулативни сделки на фондовия и жилищния пазар. Според Китайската централна банка около 20% от всички новоотпуснати кредити са изтекли към пазара на ценни книжа.

И действително, основният борсов индекс Shanghai Composite, се е повишил с 80% през тази година, въпреки че печалбата на компаниите в неговия състав се е понижила с една трета. Картината много наподобява на случилото се с японския индекс Nikkei 225 след спукването на балона през 1989 г.

Китайската строителна банка, която е вторият по големина кредитор в страната, планира да съкрати размера на заемите със 70% през втората половина на годината. Според нейното ръководство част от заемите не се усвояват от реалната икономика, а изтичат към пазара на имоти.

Според Анди Сиун, известен китайски икономист, икономическият бум на Китай прилича на огромна схема на Понци, която може да доведе до лоши последици за страната. Според него акциите на борсата в Шанхай са надценени с 50 до 100%, а индивидуалните инвеститори влагат парите си безразсъдно, привлечени от силния ръст на индексите през последните месеци.

Експертът, който е написал докторска теза за японската криза от 80-те години на миналия век, предупреждава, че съотношението между цените на имотите в Китай и доходите на населението е седем пъти по-високо от това в САЩ. За покупката на само 1 кв. метър площ в Китай са нужни три месечни заплати, което може би е най-високото съотношение в света.

Анди Суин обяснява икономическия бум в Китай с предстоящата 60-годишнина от комунистическата революция на 1 октомври. Според него управляващата Комунистическа партия ще предприеме радикални мерки, за да не допусне ралито на фондовата борса да не отшуми преди октомври.

След това може да се очаква охлаждане на икономическия ръст, като спадът може да се задълбочи значително до 2012 г. Анди Суин прогнозира, че цените на имотите ще се понижат рязко, подобно на Япония през последните две десетилетия, а това може да унищожи банковата система на Китай.

Финансовите стимули на правителството насърчават и инвестициите в индустриалния сектор, които обаче водят до създаването на повече излишен капацитет от производствени мощности в световен мащаб.

Растежът на китайската икономика продължава да се базира на производството, докато този в Запада се генерира от потреблението на домакинствата. Докато този дисбаланс между Изтока и Запада не се промени, световната икономика ще продължава да бъде уязвима.

Няма коментари:

Публикуване на коментар