четвъртък, 27 август 2009 г.

Данъчните райове по света

27 Август 2009 | 16:08 
 

Когато Христофор Колумб се отправя на пътешествие към Новия свят, той търси маршрути за испанската кралица Изабела, които да спомогнат за развитието на търговията. Забележителен мотив! Времената обаче се променят. Когато изследователите на Новия свят напускат бреговете си в днешни дни, те често търсят маршрути до нови данъчни райове.

Tехният мотив е да избегнат плащането на данъци, а днешният свят няма липса на търсене за подобни места. Ето и някой от някои известни данъчни райове: 

Андора - Намира се в Западна Европа в Пиренейските планини между Франция и Испания. Тук няма подоходен данък, както и данък за подаръци, наследство или прехвърляне на капитали.

Бахамите - Намира се до югоизточното крайбрежие на Флорида. Няма подоходен данък, нито данък върху капиталова печалба, или данък върху наследство.

Белиз - В Централна Америка, в Карибско море, между Мексико и Гватемала. Няма данък върху капиталовата печалба.

Бермуда - Намира се на изток от Северна Каролина в Атлантическия океан. Няма подоходен данък, данък върху капиталовата печалба или данък за прехвърляне на капитали.

Британски Вирджински острови - Намират се югоизточно от Пуерто Рико в Карибския басейн. Няма данък върху капиталовата печалба и данък за прехвърляне на капитали. Популярна дестинация сред офшорните компании.

Кайманите - Намират се в западната част на Карибския басейн, под Куба. Островите са известен офшорен банков център.

Каналните острови - Намират се на север от Франция и на около 150 км от Великобритания в Английския канал. Доходите в чужбина на тези, които не са жители на островите, не се облагат с данъци.

Острови Кук - Намират се между Самоа и Френска Полинезия южния Тих океан. Известни са с банковата тайна.

Хонконг - Намира се на юг от континентален Китай в южната част на Китайско море. Няма данъци върху капиталовата печалба. Останалите данъци са ниски.

Остров Ман - Намира се между Ирландия и Англия в Ирландско море. Няма корпоративен данък и данък наследство.

Мавриций - Намира се в Индийския океан, на изток от Мадагаскар. Място с много ниски данъци.

Лихтенщайн - намира се в Западна Европа между Швейцария и Австрия. Градът-държава е известен с ниските си данъци.

Монако - Намира се в Западна Европа, на френския бряг на Средиземно море. Няма подоходен данък или данък върху капиталовата печалба.

Панама - Намира се между северния Тих океан и Карибско море. Няма дънъци върху доходите от чужбина.

Швейцария - Страната е известна с офшорното банкиране и по-ниските данъци.

Свети Китс и Невис - Намира се на запад от Антигуа, в долната част на Антилските острови в Карибско море. Няма данъци, но има банкова тайна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар