неделя, 30 август 2009 г.

Топвиновниците за световната криза 
Най-известните имена от Уолстрийт и политиката са развенчани заради пагубните си действия 
26.01.2009 17:39:50


В. „Гардиън“ Най-тежката икономическа криза от Голямата депресия насам не е природен феномен, а създадено от човека бедствие, в което всички взехме участие.

Ето ги обаче някои от конкретните виновници за сегашната катастрофа.

Алън Грийнспан, председател на Федералния резерв на САЩ в периода 1987-2006-а Само преди няколко години дългогодишният председател на Фед и яростен поддръжник на свободните пазари, управлявал американската икономика по време на различни кризи, като срива на борсата през 1987 г. и хаоса след атентатите от 11 септември, бе превъзнасян до небесата и наричан „оракул“ и „маестро“.

Сега обаче той е смятан за един от най-големите виновници за кризата. Политици Бил Клинтън, бивш президент на САЩ Клинтън трябва да поеме поне малка част от вината за настоящия финансов хаос.

Той подкрепи Закона за местното реинвестиране от 1977 г., според който ипотечните кредитори трябваше да облекчат условията, за да могат заемоискателите с по-лоша социална перспектива да получат ипотечен кредит.

Гордън Браун, премиер на Великобритания Британският премиер като че беше силно изненадан от неприятностите в Ситито и постави интересите му пред всички други икономически сектори, като например производствения.

Той подкрепи „леката“ регулация и режима на ниски данъци за хиляди чужди банки с дейност в Лондон, но без постоянно седалище там, както и за компаниите за дялово инвестиране. Джордж Буш, бивш президент на САЩ Ако президентът Клинтън търкулна по нанадолнището високорисковото ипотечно кредитиране, то администрацията на Буш със сигурност не направи нищо, за да удари спирачките на голямото количество ипотечен кеш, отпускан на заемоискатели без доход и работа, които не могат да си го позволят.

Нито пък обузда Уолстрийт чрез регулация.

Сенатор Фил Грам Бившият американски сенатор от Тексас, поддръжник на свободния пазар с докторска степен по икономика, дълго и яростно се бори за финансова дерегулация.

Работата му, окуражена от администрацията на Клинтън, допусна експлозивния ръст на дериватите, включително и кредитните суапове. Уолстрийт/Банкери Аби Коен, старши стратег за Америка в Goldman Sachs „Неуморният бик“.

Някога смятана за една от най-могъщите жени в САЩ. „Ханк“ Грийнбърг, застрахователна компания AIG Вече 83-годишният Ханк (познат и като Морис) е бивш шеф на AIG.

Големият бизнес със суапове за осигуряване срещу кредитен риск на AIG й докара и огромно излагане на риск към ипотечната криза.

Когато кредитният рейтинг на самата AIG беше намален, тя претърпя криза на ликвидността и поиска правителствена помощ в размер на $85 млрд., за да предотврати банкрута и срива, който би последвал от него.

Анди Хорнби, бивш шеф на HBOS Уважаван, обожаван и умен, в челните места на харвардски випуск от 800 човека.

Именно неговата стратегия обаче доведе HBOS до тежкото положение, в което се намира сега.

А Bank of Scotland я изкопира, когато реши да се слива с Halifax.

Сър Фред Гудуин, бивш изпълнителен директор на RBS Един от любимите бизнесмени на Гордън Браун в добрите времена.

Сега пък премиерът казва, че е „ядосан“ на човека, получил званието „Фред Разсипията“ заради стратегията му, причинила на Royal Bank of Scotland загуби за £28 млрд.

Стийв Кроушоу, бивш директор на B&B Отдавна, много отдавна Bradford & Bingley беше една скучновата организация, отпускаща заеми на своите членове за построяване или купуване на жилища.

Двама мъже с бомбета следваха един много разумен и надежден подход.

През 2004 г. приветливият Кроушоу дойде на власт и сложи край на дотогавашния консервативен бизнес на B&B.

Съкрати персонала наполовина и превърна B&B в специализирана компания за ипотеки buy-to-let и самосертифицирани ипотеки, наречени още „заеми на измамници“, защото кандидатите не трябва да доказват редовни доходи.

Бизнесът се срина заедно с валутния пазар и заемоискателите на B&B бързо потънаха в дългове.

Кроушоу разполага с пенсионен фонд в размер на £1,8 млн. Адам Апългарт, бивш шеф на Northern Rock Апългарт имаше големи амбиции.

Но бизнес моделът му се срина, когато кредитният крънч нанесе своя удар.

За негово щастие той се оттегли с много пари, с които да потуши мъката от неуспеха и да си почине през лятото с игра на крикет.

Ралф Джиофи и Матю Танин Джиофи и Танин са бивши банкери от Bear Stearns, наскоро уличени в измама, свързана със срива на два хедж фонда миналата година.

Това беше и един от първите изстрели, дали старт на кредитния крънч.

Те са обвинени, че са излъгали инвеститорите за количеството пари, които са вложили във високорискови ипотечни кредити, както и за това, че тихомълком са изтеглили собствените си вложения, когато ситуацията се е влошила.

Люис Раниери „Кръстникът“ на ипотечното финансиране, който пръв въведе облигациите, обезпечени с ипотеки, през 80-те години.

Известен с фразата „Ипотеките са математика“, Раниери създаде купища обезпечени дългови облигации.

През 2004 г. списание Business Week го нареди до имената на Бил Гейтс и Стийв Джобс като един от най-великите иноватори от последните 75 години. Джоузеф Касано, AIG Касано оглавяваше екипа на AIG, който продаваше суапове за осигуряване срещу кредитен риск в Лондон.

В резултат най-голямата в света застрахователна компания фалира, принуждавайки американското правителство да налее в нея милиарди долари.

Чък Принс, бивш директор на Citigroup Адвокат по образование, Принс беше направил от Citi една от най-големите банки в света с дейност в инвестиционното банкиране, търговското банкиране и управление на имуществото на най-богатите клиенти.

Когато печалбите тръгнаха надолу през 2007 г., той настояваше, че няма проблем, но бе принуден да напусне, когато загубите за милиарди долари от рискови ипотеки започнаха да излизат наяве.

Компенсациите, които получи, стигнаха сумата от $140 млрд. Анджело Мозило, Countrywide Financial Известен като „оранжевия“ заради лъскавия си тен, Мозило беше председател и изпълнителен директор на най-голямата банка за високорискови кредити, спасена от фалит благодарение на Bank of America.

Стан О'Нийл, бивш директор на Merrill Lynch О'Нийл се превърна в една от най-известните жертви на кредитния крънч, след като загуби доверието на Управителния съвет на банката в края на 2007 г.

При назначаването си на високия пост четири години по-рано първият афроамерикански управител на уолстрийтска фирма обеща да промени консервативния имидж на банката.

Малко преди да напусне, Merrill бе обявила близо $8 млрд. лош дълг заради утежняването на кредитните пазари и инвестициите в недвижими имоти.

Джими Кейн, бивш шеф на Bear Stearns Председателят на уолстрийтската банка стана известен с това, че продължи да играе бридж в турнир в Детройт, докато компанията му потъваше.

Доверието в банката се изпари веднага щом два от хедж фондовете й се сринаха и претърпя огромни загуби по жилищните кредити. Кейн продаде дела си в компанията след сделката с JP Morgan и получи за него $60 млн.

Други Кристофър Дод, ръководител на Банковия комитет към Сената, демократ Гейр Хорде, премиер на Исландия Мервин Кинг, управител на Bank of England Джон Тайнър, изпълнителен директор на британския финансов регулатор FSA през 2003-2007 Ричард Фулд, изпълнителен директор на Lehman Brothers Андрю Ладе, шеф на хедж фонд Джон Полсън, шеф на хедж фонд Нуриел Рубини, професор по икономика от Университета в Ню Йорк Уорън Бъфет, милиардер инвеститор Джордж Сорос, спекулант Стивън Айсман, управител на хедж фонд Мередит Уитни, Oppenheimer Securities Катлийн Корбет, бивш изпълнителен директор на Standard & Poor's, както и цялото американско общество

Няма коментари:

Публикуване на коментар