неделя, 30 август 2009 г.

Инвеститори купуват IndyMac за 13,9 млрд. долара 
Активите на банката бяха замразени през юли от федералните регулаторни служби, когато ипотечният кредитор стана жертва на ипотечния крънч 
04.01.2009 18:08:35


Група от седем инвеститори, сред които са милиардерът Джордж Сорос и основателят на Dell Майкъл Дел, ще купят за 13,9 млрд. долара фалиралата банка IndyMac, която бе една от най-големите жертви на ипотечната криза, съобщиха световните агенции.

Активите на IndyMac бяха замразени през юли от федералните регулаторни служби, когато ипотечният кредитор стана жертва на затегнатите условия за кредитиране, спада на цените на жилищата и увеличаващия се брой изземвания заради неплатени дългове.

Федералната корпорация по застраховане на банковите влогове обяви, че в средата на миналата седмица е постигнато споразумение с холдингова компания за закупуване на закъсалия трезор.

След приключване на сделката инвеститорите ще влеят 1,3 млрд. долара в банката и ще запазят нейната дейност в Калифорния.

Междувременно стана ясно, че губернаторите на пет щата на САЩ настояват федералното правителство да осигури $1 трилион в помощ на 50-те щата, с които да се заплатят образованието, социалните придобивки и инфраструктурните проекти в щатите, които се борят с остър бюджетен дефицит и задълбочаваща се рецесия, съобщи Reuters.

В този най-нов засега подпомагащ икономически пакет се предвижда изразходването на $350 милиарда за създаване на работни места и строителство на пътища, мостове и други публични дейности;

$250 млрд. отиват за поддържане на образованието;

други $250 млрд. са предназначени за антициклични разходи, например удължаване на компенсациите при безработица или разпределяне на храни на гладуващите - за което обикновено отговарят щатите.

Останалата част до трилиона може да се използва за финансиране на данъчни облекчения за средната класа, стимулиране на многострадалния жилищен пазар, програма за модификация на кредити, която да предотврати вълната от провалени ипотеки.

От друга страна Асоциацията на губернаторите от Републиканската партия възразява, че подобна федерална помощ, може да е обременителна в бъдеще.

Според демократите сумата един трилион ще е достатъчна за щатите до края на 2010 г., когато според прогнозите на икономистите националната икономика ще започне да се възстановява. Губернаторите припомнят, че на фона на одобрените $700 млрд. за финансовата индустрия техните искания не изглеждат твърде големи.

Сумата от един трилион се равнява приблизително на спада в брутния вътрешен продукт на САЩ, който се очаква през тази рецесия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар