неделя, 30 август 2009 г.

Милиардерите зад Барак Обама 
Дейвид Гефен, Стивън Спилбърг и Джефри Каценберг успяват да наберат 1.3 млн. долара през 2007 г., което си е най-голямата сума, дарена за кандидатпрезидентската кампания 
16.01.2009 16:28:14


Независимо от факта, че по-голяма част от кандидатпрезидентската кампания на Барак Обама бе финансирана с 5-доларови дарения от обикновените американци, новоизбраният президент имаше и доста поддръжници сред милиардерите по пътя си към Белия дом, смята списание Forbes.

Те му предоставяха икономически и политически съвети и му помагаха да набира пари.

Много пари.

Тези десет от тях са подбрани от американското издание, но едва ли са единствените.

Ерик Шмид със състоянието си от 5.9 млрд. долара помага и в момента на новоизбрания президент. Той е негов личен съветник по технологичните въпроси и съветва как правителството да е по-открито, използвайки интернет.

Лари Пейдж също е един от шестте служители на Google, които са предоставили по 25 хил. долара за встъпването в длъжност на Обама.

През 2008 г. служителите на най-известната интернет търсачка са дарили 782 964 долара за кампанията на Обама, нареждайки се на трето място като компания по този показател.

Небезизвестният Бил Гейтс, които натрупа 57 млрд. долара благодарение на Microsoft е и най-богатият мъж в Америка, плати 50 хил. долара на комисията по встъпване в длъжност, като същото направи и жена му Мелинда.

Друг богаташ е Стив Балмър, които също се нарежда в редиците на супербогатите с 15 млрд. долара.

Като главен изпълнителен директор на Microsoft той също се отчете с максимален принос от 50 хил. долара за встъпването в длъжност на Обама.

Пени Прицкер е натрупала състоянието си от различни инвестиции, както и от притежаваната от нея верига хотели Hyatt.

Богатството й е оценено на 2 млрд. долара. Тя се занимаваше с финансирането на кандидатпрезидентската кампания на Обама, помагайки му да набере рекордни суми.

Но Прицкер беше изключена от номинациите за пост в кабинета, вероятно за да избегне поставянето на бизнес делата на семейството й под лупа.

Джордж Лукас с 4 млрд. долара лични активи е дарил 2300 долара за кандидатпрезидентската кампания през 2007 и 2008 г.

Експертът по специалните ефекти е отделил 50 хил. долара за встъпването в длъжност на Обама.

Известният режисьор Стивън Спилбърг, Джефри Каценберг и съоснователят на DreamWorks милиардерът Дейвид Гефен успяват да наберат 1.3 млн. долара за Обама през 2007-а.

За Джордж Сорос, спечелил 11 млрд. долара благодарение на хедж фондове и различни инвестиции, се твърди, че е вложил 25 млн. долара от собствените си пари през 2004 г., за да предотврати преизбирането на Буш.

Дарил е максималните индивидуални суми както за кампанията, така и за встъпването в длъжност на Обама.

Друг инвеститор - Кен Грифин, натрупал състояние от 3,7 млрд. долара, подарил 228 800 за кампанията на тъмнокожия адвокат през 2008 г.

И Уорън Бъфет не остана назад в подкрепата за кандидат-президента.

Дори е споменаван като вероятен министър на финансите след изборите.

Освен подкрепата Бъфет взе участие като икономически съветник в преходния екип на новоизбрания президент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар