понеделник, 26 октомври 2009 г.

ДОЛАРОВ ИНДЕКС

ДОЛАРОВ ИНДЕКС

Доларовият индекс, който измерва стойността на щатската валута срещу 6 основни валути

Доларовият индекс, който след промените на цената на американската валута спрямо еврото, йената, паунда, канадския долар, швейцарския франк и шведската крона, стигна нива от 76.118 пункта днес, което е най-ниската му стойност от 23 септември 2008 г. насам.

Един от начините за изчисляване на справедливата стойност на една валута спрямо друга е чрез съпоставяне на тяхната покупателна способност. Например колко евро и колко долара са нужни за покупката на една и съща кошница от стоки и услуги.

По този начин се изчислява ефективният курс за двете валути. 

В случай че пазарният курс в момента е по-висок от ефективния, това означава, че базовата валута е надценена.


Преструктурирането на валутните резерви на централните банки загатва, че не може да се очаква скорошно възстановяване на долара, след като през последните шест месеца той е поевтинял с 10,3% спрямо останалите основни валути.

Това е най-силният спад от 1991 г. досега.

Американската валута се обезцени значително през тази година, след като финансовото министерство на САЩ продаде огромно количество ценни книжа и задлъжня, за да може да финансира бюджетния дефицит на държавата, който възлезе на 1,4 трлн. долара към края на фискалната 2009 г., приключила на 30 септември.


Базисните 100 пункта на доларовия индекс се определят за март 1973 г., когато се проваля т. нар.

Смитсоново споразумение от 1971 г. за фиксирани валутни курсове на основните световни валути с възможност за флуктуация от 2.25% и се преминава към плаващи курсове на тези валути.

Този момент се смята за възход на Фридмановия монетаризъм и за начало на ерата на необезпечените със злато хартиени пари (fiat money).


В
ъпреки, че дефиницията за рецесия може да варира в широки граници, най-важното е да проследим как се изменя доларовият индекс DXY.

По време на последната рецесия от 2000-2001 г., неговата стойност достигна пик чак през юли 2001 г. на 121 пункта.

По това време, ФЕД вече бе свалил лихвеното ниво от 6.5% през май 2000 г. до 3.75% през май 2001 г.

Свикнали сме, когато видим по-ниски лихвени ставки да очакваме и по-ниски стойности на съответната валута. Така пикът на доларовия индекс през юли 2001 г. даде началото на многогодишна обезценка на американската валута спрямо еврото. През юни 2003 г., под управлението на Алън Грийнспан, Федералният резерв обяви лихвено ниво от 1%, което бе 40-годишно негово дъно.

Този развой на нещата спомогна за олекването на доларовия индекс DXY до 85 пункта в началото на 2004 г., въпреки че американската икономика беше започнала да расте още през третото тримесечие на 2001 г. Към май 2004 г., индексът DXY вече бе на 92 пункта, като покачването му се случи още преди началото на рестриктивната монетарна политика от ФЕД, която започна през юни 2004 г. и приключи през юли 2006 г.

Всъщност, при четири от последните пет американски рецесии, доларът е бил с по-висока стойност четири месеца след края на лихвените понижения отколкото четири месеца преди тяхното начало. Единственото изключение е били по време на рецесията от 1990-1991 г., когато не е наблюдавано подобно развитие на нещата.



Как обаче можем да използваме тази информация, за да предвидим какво ще се случи на валутните пазари през 2008 г.?

„За да разберем дали доларът ще последва личния си пример от периода 2002-2004 г., трябва да наблюдаваме индекса DXY, който не би трябвало да започне да се покачва преди икономиката първа да започне да се съвзема", коментира Уулфолк.

Така че колкото по-бързо приключи рецесията, толкова по-добре за инвеститорите в доларови активи. Въпреки че американската валута зависи от много променливи, Уулфолк дава прогнозата си за начало на доларово рали още към края на настоящата година. Джоузеф Кинлан от Bank of America е съгласен с коментарите на колегата си, но прогнозира още по-ранно възстановяване на долара.

„Според мен, някъде през второто тримесечие, пазарите ще осъзнаят, че както щатската икономика първа изпадна в криза, така и ще излезе първа от нея. Тогава ентусиазмът на спекулантите ще се насочи към покупката на долари още преди ФЕД да е започнал да вдига лихвеното ниво", коментира Кинлан.

До сега Федералният резерв съкрати лихвеното ниво с 3 процентни пункта до 2.25%, в цикъл започнал още през септември миналата година. Все още не е напълно ясно, дали Бернанке и компания ще стигнат още по-далеч и ще понижат лихвата под нивото от 2%, след като в реални измерения (преизчислено с инфлацията) то вече е с отрицателна стойност.

Първи сигнал за предстоящо раздвижване на долара, може да дойде едва когато ФЕД спре да намалява лихвеното ниво. Ако обаче вземем предвид факта, че повечето икономически данни и сигнали се проявяват едва след като процесите са приключили, има шанс пазарът вече да е изтъргувал опасността от рецесия и да чака удобен момент за възстановяване.

Все пак още е твърде рано да дадем някаква по-сериозна прогноза за възстановяване на долара, като такава ще може да бъде направена едва, когато стане ясно дали вече рецесията е факт и дали ФЕД ще спре да сваля лихвеното ниво. Нека не забравяме да следим и валутния индекс DXY за първи плахи за възстановяване. В момента той е на 71 пункта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар