понеделник, 26 октомври 2009 г.

Марк Мобиус: Най-добре печелят дългосрочните играчи


Марк Мобиус: Най-добре печелят дългосрочните играчи


"Търпение и пак търпение. Най-добре печелят дългосрочните играчи." Формулата, споделена пред "Дневник", е на Марк Мобиус. И тя е част от принципите му, които са го направили един от най-големите съвременни инвеститори.


Мобиус е портфолиомениджър в "Темпълтън асет мениджмънт", група, която само на възникващите пазари управлява около 25 млрд. долара. За съжаление обаче и този път фокусът на фондовете й заобикалят България. "Някои от капиталовите пазари в Източна Европа са много привлекателни, но ниската ликвидност е основният проблем пред българската борса", заяви Мобиус, с което всъщност отново припомни старата истина за нашия пазар, който пък поне се оказва, че все пак е в полезрението и на големите борсови играчи.

"Цените на акциите в Източна Европа са атрактивни, дори много привлекателни, например в страни като Унгария. Там някои финансови коефициенти като цена/печалба (P/Е - показател за подцененост или надцененост на една компания - бел. ред.) са много ниски, дори едноцифрени числа. Полша пък е една от малкото страни в региона, която очаква да отчете икономически растеж, но тук цените не са толкова привлекателни. Русия е друг интересен пазар", коментира Мобиус. Той е популярен с бичите си възгледи за развиващите се пазари и още в края на март заяви, че именно техните борси ще са двигател на новия възходящ тренд.

И, изглежда, е бил прав. От началото на годината индексът MSCI Emerging Markets Eastern Europe, който следи борсите в региона, е увеличил стойността си с 80%. Той изпреварва по-широкия показател MSCI Emerging Markets, който от януари е натрупал почти 70% ръст и вече е на път да пробие над 1000 пункта до равнища от началото на миналия август. И в двата индекса обаче участват по-големи и ликвидни пазари, като полския и чешкия например. За да се види какво се случва на по-малки пазари като българския, може да се използва друг индекс като DJ STOXX Eastern Europe TMI, който от януари досега печели 70%. Друга възможност е да се използва MSCI Frontier Markets - със забележката, че основната тежест в индекса се пада на компании от страни като Кувейт, Обединените арабски емирства и Нигерия. От началото на годината този показател отчита само 21% ръст.

Мобиус далеч не е единственият оптимист за източноевропейските борси. "Не си спомням някога да съм бил по-оптимистично настроен спрямо Източна Европа. Дори и сега цените изглеждат много добри на фона на котировките в другите развиващи се пазари", казва пред "Блумбърг" анализаторът на ING Маартен-Ян Бакум. "Източна Европа ще изпревари глобалния пазар. Все още съм много оптимистично настроен", коментира за агенцията и Михаел Ганске, директор "Анализи на развиващите се пазари" в Комерцбанк. Българският SOFIX пък направи близо 40% печалба за последните 6 месеца. За съжаление и това не се оказа достатъчно да привлече инвестициите на фондове от ранга на управляваните от Мобиус.

"На този етап не виждаме възможност за инвестиции в България и това се дължи на ниската ликвидност на пазара. През последните години той се разширява заради членството на страната в ЕС и липсата на данъчно облагане на печалбите, но дневните обороти остават ниски", казва Мобиус. По данни от сайта на "Франклин темпълтън инвестмънтс" управляваните от него фондове имат вложени около 25 млрд. долара на развиващите се пазари. "Всъщност освен ниската ликвидност за нас няма други значими пречки за навлизането на този пазар", допълва още Мобиус.

Засега българската борса вече започна да забравя за времената, когато дневният оборот можеше да се конкурира с този на голям супермаркет. Броят на изтъргуваните лотове нарасна забележимо през август и септември и беше съпътстван от силни повишения на индексите. Въпреки това местният пазар остава сред най-неликвидните на Балканския полуостров. По данни на БФБ през септември на борсата са сключени малко над 20 хил. сделки. За сравнение - на сръбската борса броят на сделките за същия месец е под 10 хил., над 42 хил. са направените на загребската борса транзакции, а в Букурещ сключените сделки надхвърлят 129 хил. Приблизително в същото съотношение се намират и месечните обороти на посочените пазари.

Въпреки леко възстановените обеми и поскъпналите акции Мобиус предупреждава: "Макар че сме оптимисти, важно е да осъзнаем, че на пазарите все още има нестабилност и тя ще се запази за известно време. Това означава, че ще има периоди на възход и периоди на спад." Ето защо при спад трябва да се възползваме и да купуваме евтини акции, докато в същото време преценим дългосрочните перспективи пред компанията, казва Мобиус и припомня, че за инвеститорите е много важно да запомнят няколко ключови принципа, като един от тях е вече споменатото търпение. Първо, диверсификация на инвестициите - тя е особено важна, за да се намали рискът. Ето защо инвестицията във взаимен фонд е най-добрата опция за вложение. Второ, глобален поглед - нито една страна по света не е монополист на пазара за добри възможности, трябва да се търси навсякъде. Ето защо имаме фондове, които инвестират в развиващите се пазари на глобално ниво. И трето, не инвестирайте, ако не знаете къде отиват парите ви, съветва Мобиус.

-----------------------

В дългосрочен аспект всички ще сме умрели... А иначе г-н Мобиус е прав.

Ако в началото на 80-те бяхте инвестирали на борсите, към края на 90-те щяхте да сте спечелили.

Ако преди края на 1999 г. си бяхте продали акциите и бяхте купили злато, сега щяхте да сте още по богати. 

И то само с две смени на позициите. 

Само че има много "ако" и малко хора са успели да го направят.


Затова всеки може да прави каквото пожелае с парите си, включително да играе на борсата. Поздрави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар