сряда, 28 октомври 2009 г.

Войната на Уолстрийт срещу обикновения инвеститор

28 Октомври 2009 | 12:50


Компютрите, бързият интернет, онлайн търговията доведоха демокрацията на Уолстрийт, изравнявайки силите на обикновения инвеститори и големите играчи, нали?

Всъщност не. На практика компютрите са гибелни за средния инвеститор, коментират от портала MSN.


Разбира се, вашият компютър ви показва когато акциите се движат.

Но умножете тази компютърна мощ по хиляди, добавете тълпа компютърни гении правещи милиони на година, също и армия анализатори, и започвате да разбирате как най-големите брокерски къщи и хедж фондове все пак са няколко стъпки пред вас. 


Е да, може да търгувате от мобилния си телефон докато чакате на кръстовището.

Но в големите хедж фондове компютри изпълняват хиляди сделки за част от секундата и изпреварват опашката от чакащи купувачи като вас, или дори взаимни фондове и брокери.


Високочестотната търговия (high-frequency trading-HFT)

При високочестотната търговия, или съкратено от английски HFT, сложни алгоритми търсят възможности, невидими за средния инвеститор.

Те засичат мимолетна цена или сложна комбинация от сделки, след което прибират печалби със серия от действия, извършени за изключително кратко време.


Състезанието за скорост е изключително сериозно.

Фирми като Goldman Sachs се опитват да поставят компютрите си възможно най-близо дори физически до борсовите сървъри, да направят сделките мигновени.


HFT системите правят малки печалби на всяка сделка, така че трябва да извършват милиони операции.

Това може да изглежда положително, защото теоретично изглаждат неефективностите на пазара.


HFT компютрите могат да засекат голяма поръчка за акции, като на взаимен фонд, дори когато те се опитват да я прикрият.

HFT системата тогава изкупува акцията преди поръчката на фонда да е изпълнена. 

В крайна сметка фонда плаща по-висока цена на акция, а HFT системата прибира разликата. 

И това не е незаконно.


Колко струва това на фондовете не е ясно, но проучване оценява, че HFT системите са направили около 21 млрд. долара миналата година - повечето от което за сметка на взаимните фондове.

HFT търговията дори изглежда още по-нечестна, когато е използвана в комбинация с т. нар. „flash" поръчка - показване на неизпълнените поръчки на избрани инвеститори.

Тази услуга съществува, защото през последните години нови борсови оператори се борят за пазарен дял от лидерите New York Stock Exchange и Nasdaq.

За да спечелят търговски обем те предлагат на големи клиенти нещо, което да ги привлече- „flash" поръчките.


По-малките борси трябва прехвърлят големите поръчки към основните оператори, ако не могат да ги изпълнят.

За да избегнат това те показват тези поръчки на големи клиенти за по-малко от половин секунда, надявайки се тези големи играчи да помогнат да се изпълни, поделяйки разхода с малката борса.


Но това също дава на инсайдъра предварителен поглед върху цената, който вие никога няма да видите. Това става за част от секундата, но HFT системите реагират мигновено.

Като сканират по този начин пазара всяка милисекунда, добрите HFT системи могат да отчетат цялостното търсене и предлагане за дадена акция.

Когато системата види flash поръчка за покупка, като знае че има ограничено предлагане, HFT ще изкупи книжата преди самата поръчка. 

След това, разбира се, ще продаде акцията на печалба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар