понеделник, 26 октомври 2009 г.

Доларовият индекс отчете ново дъно за 2009 г.
28.07.2009 16:17


Курсът на долара падна до най-ниското си ниво през тази година спрямо този на валутите на шестте основни търговски партньори на САЩ. Причина за това станаха засилените покупки на високодоходни валути и други рискови активи, стимулирани от надеждите, че кризата е към своя край.

Стойността на доларовия индекс (DXY), който следи курса на долара спрямо кошница от шест основни валути, се понижи до 78,32 пункта днес спрямо 78,63 пункта, отчетени в понеделник. Това е най-ниската стойност на индекса от началото на тази година, предаде Bloomberg.

По-рано днес австралийският долар стигна най-високата си стойност спрямо щатската валута от края на септември миналата година. Изказването на гуверньора на централната банка на Австралия вдъхна надежда, че кризата в страната може да не се окаже толкова тежка.

Той допълни, че основната лихва може да се увеличи и преди безработицата да е достигнала своя пик. Пазарите разтълкуваха неговото изказване като знак, че централната банка е готова да затегне своята монетарна политика, след като намали лихвата до рекордно ниските 3%.

Междувременно щатският долар поевтиня с 0,5% до 94,73 йени за един долар спрямо 95,26 йени в края на валутната сесия в понеделник. Еврото напредва с 0,2% до 1,4256 долара, но не успя да атакува ключовото ниво на съпротива от 1,43 долара за едно евро.

Това може да е знак, че участниците на валутните пазари предпочитат да търгуват ден за ден и се въздържат от откриването на големи позиции в очакване на данните за брутния вътрешен продукт на САЩ в края на тази седмица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар