сряда, 7 октомври 2009 г.

Златото с нов рекорд, борсите в Европа отстъпват
07.10.2009 16:08


Днешният ден бе втори поред за регистриране на рекорд в цената на златото. След като вчера жълтият метал „счупи“ най-високото си ниво в историята, днес възходът му продължи до цена съвсем близо до 1050 долара за тройунция. На този фон борсовият оптимизъм в Европа започна да избледнява и водещите индекси отстъпиха в очакване на старта на сесията в САЩ.

Новият рекорд на златото е при 1048,20 долара за тройунция. След достигането му обаче суровината отстъпи с около 8 долара като следствие от прибиране на печалби. За поевтиняването на метала подейства и стабилизирането на американския долар, който успя да навакса малка част от изгубеното срещу еврото.

Днес доларът успява да напредне с около 0,3 на сто до около 1,47 EUR/USD.

Рекордът на златото бе коментиран от известния инвеститор Джим Роджърс с думите, че той би стоял извън пазара въпреки бичите си настроения за суровината. „Златото достигна нов връх, а аз не бих искал да купувам нещо рекордно скъпо, докато няма категорично силни фундаментални причини“, посочва инвеститорът.

На фона на поскъпващото злато борсовите индекси на водещите пазари в Европа регистрират понижения. В Лондон FTSE 100 губи 0,5 на сто до 5111 пункта, а в Германия и Франция пониженията на DAX и CAC40 са съответно 0,4 и 0,2 на сто.

За момента и фючърсите на американските индекси клонят към понижения, макар по-рано през деня да се търгуваха със значителен ръст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар