вторник, 27 октомври 2009 г.

Клопките в часовете на електронната търговия с акции
27.10.2009 09:26
От: Гергана Панева
g.paneva@investor.bg


Електронната търговия с ценни книжа, или т.нар. after-hours trading, представлява покупка и продажба на ценни книжа на големите фондови борси по света, която се осъществява, след като приключи тяхното редовно работно време. До 1999 г. тя е била достъпна само за ограничен брой професионални и институционални инвеститори, но в наши дни е достъпна и за индивидуалните пазарни участници.

Двата най-големи пазара на ценни книжа в света – Нюйоркската фондова борса и Nasdaq, предлагат опцията за търговия с книжата на листнатите на тях публични компании и извън борсовата сесия, която започва в 9:30 и приключва в 16:00 ч. местно време. Търговията се осъществява с помощта на електронни комуникационни мрежи за търгуване (ECNs), като една от най-известните е Instinet на Ройтерс.

Електронните мрежи дават възможност на купувачите и продавачите да подават лимитирани поръчки за определени ценни книжа без значение от датата, часа или мястото, където се намират. Появата и бурното развитие на ECN мрежите позволява на големите институционални инвеститори да подават анонимни поръчки и по този начин да крият от публиката своите покупки и продажби.

Допреди лятото на 1999 г. индивидуалните инвеститори не са имали достъп до тези електронни мрежи за търгуване с акции, облигации, фючърси, опции. Това е било в техен ущърб, защото часовете на електронната търговия разкриват възможност за голяма печалба благодарение на важните новини за публичните компании, които често излизат след края на редовната борсова сесия.

Ето защо индивидуалните инвеститори постепенно си извоюват това право. Но електронната търговия си има своите рискове и опасности. Тя се отличава с по-ниска ликвидност в сравнение с редовните часове на търговия, когато броят на пазарните участници е много по-голям. Друг недостатък, който произтича от по-ниския обем на търговия, са по-широките спредове и по-високата волатилност.

Това означава, че има по-голяма разлика между най-добрата оферта купува и продава, и цените се колебаят много повече и в по-широки интервали. Така подадената поръчка по-трудно ще се изпълни на най-благоприятната цена. В повечето случаи в часовете на електронната търговия могат да се подават само лимитирани поръчки в определени часове преди и след края на борсовата сесия.

Те се изпълняват само тогава, когато друг пазарен участник пусне насрещна лимитирана поръчка на същата цена. Тук се проявява още една опасност на електронната търговия – малките индивидуални инвеститори се конкурират предимно с големи институционални и професионални инвеститори, които са мнозинство и имат достъп до повече ресурси, отколкото средния индивидуален инвеститор.

Безспорно допълнителните часове за търговия дават на пазарните участници възможност да реагират бързо на извънредни новини или на нова информация за дадена борсова компания. А това създава възможност за големи печалби. По същия начин обаче електронната търговия отнема от времето за размисъл и проучване и пренася стреса от търговията в часовете за почивка.

Ето защо електронната търговия е предназначена за всички заинтересовани инвеститори, които желаят и могат да търгуват извън стандартните часове. Нейната нарастваща популярност загатва, че удължените часове за търговия вероятно ще превърнат големите фондови борси в денонощни пазари в недалечното бъдеще, подобно на пазарите за търговия с валута

Няма коментари:

Публикуване на коментар