петък, 16 октомври 2009 г.

Сорос: Световният валутен ред е изпълнен с опасности
16.10.2009 09:19


Милиардерът Джордж Сорос обяви, че според него настоящият световен валутен ред е изпълнен с опасности и че светът се нуждае от глобална регулация. Валутата на Китай пък трябва да поскъпне, макар че това ще направи по-скъпи износните стоки на страната.

Мнението на Сорос, който стана особено популярен с огромните си спекулативни валутни позиции, е че американският долар би трябвало да поевтинее спрямо китайския юан. Само в такъв случай САЩ биха могли да преодолеят проблемите с дефицита по текущата си сметка, смята той, предава CNBC.

В настоящата ситуация обаче юанът е вързан за долара и китайската валута остава перманентно подценена. Това пък оказва натиск върху долара и той отстъпва срещу останалите основни валути. Само тази година зелените пари са изгубили около 7 на сто от стойността си спрямо водещите парични единици.

Евтиният юан прави китайските стоки по-евтини на външните пазари и поскъпвабето му би довело до забавяне на ръста на китайската икономика, смята Сорос. Причина за това ще стане изгубването на позиции, които в момента се печелят чрез изхвърлянето на играчи от пазара заради евтината китайска продукция.

Световният валутен ред е „изпълнен с опасности“, убеден е Сорос. Самите финансови пазари са изградени на погрешната основа, че оставени сами, те могат да се саморегулират. Това е причината милиардерът да е убеден, че пазарите се нуждаят от далеч по-строга регулация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар