петък, 19 февруари 2010 г.

Къде инвестират пазарните лидери?
18.02.2010 09:40


На всички инвеститори – не само на големите, но и на дребните, е интересно къде влагат парите си големите риби. За съжаление, рядко се удава възможност това да се разбере навреме и единствената информация, с която може да се разполага, обикновено е стара.

Въпреки това е полезно да знаем отношението на пазарните лидери към основните сегменти на пазара и фаворитите им за следващите месеци, тъй като те рядко влизат и излизат от дадена позиция за кратък срок.

Подадените пред регулаторните органи в САЩ данни за поведението на някои от ключовите играчи през последното тримесечие на миналата година показват интересни движения. Уорън Бъфет е ограничил инвестициите си в енергетика, а Джордж Сорос и Джон Полсън са навлезли още по-силно във финансовия сектор. Карл Айкан пък се е разделил с голяма част от дела си в интернет компанията Yahoo.

Джордж Сорос

Сред най-големите инвестиции на милиардера за миналата година са Citigroup, BB&T и Fifth Third Bancorp. Това обаче не означава, че Сорос твърдо се е насочил към финансовия сектор и не подхожда внимателно към инвестициите си. Пример за това е обстоятелството, че делът на Сорос в капитала на JPMorgan Chase е бил стопен с 94 на сто до едва 4 500 акции.

Друг сектор, към който се е насочил Сорос, са телекомуникациите и технологиите. Фондът на милиардера е удвоил инвестициите си в Leap Wireless International и Motorola. Освен това е придобит голям брой акции от капитала на Intel.

Поведението по отношение на сектора на продажбите на дребно също е интересно – делът в Kohl's е увеличен, докато този в Macy's е свит наполовина.

Уорън Бъфет

Основните действия на Бъфет и неговата компания Berkshire Hathaway са били насочени към ограничаване на позициите в петролните гиганти ConocoPhillips и Exxon Mobil. Намален е делът и в сините чипове на американския пазар Johnson&Johnson и Procter&Gamble.

На фона на това са направени нови инвестиции във финансовия сектор и продажбите на дребно, като са увеличени дяловете в Wells Fargo, Wal-Mart, Republic Services и Iron Mountain.

През изминалата година Бъфет е взел решение за тотално закриване на позициите в Norfolk Southern и Union Pacific, като с част от парите е вложена в придобиването на железопътната компания Burlington Northern Santa Fe.

Бил Акман

Освен като частен инвеститор, Акман участва на пазара чрез своя хедж фонд Square Capital Management. През последното тримесечие фондът е увеличил дела си в хотелската верига Hayatt Hotels, както и в Landry's Restaurants.

На фона на това с 20 на сто е била съкратена позицията в компанията Target, която се занимава с търговия на едро.

Джон Полсън

Най-активните действия на Полсън през последното тримесечие са били свързани с инвестиции в злато, както и във финансовия сектор. Позициите в злато и в борсово търгувани фондове, съсредоточени върху инвестиции в ценния метал, са нараснали с 10 на сто до 3,4 млрд. долара.

Значителни покупки Полсън е направил и по отношение на акции от капитала на банковите гиганти Citigroup, Bank of America, Capital One, както и в други, по-малки банки. Освен това се наблюдава и увеличение на дела в Apollo Group, както и в Comcast.

Карл Айкан

Инвеститорът, който от доста време критикува политиката на интернет гиганта Yahoo, е предприел действия, които и на практика показват несъгласие с мениджмънта на компанията. Това се вижда от факта, че делът на Айкан в Yahoo е бил ограничен с цели 76 на сто.

Двете най-големи позиции в портфейла на Айкан вече са Motorola и Biogen.

Интересното е, че и Айкан се е насочил към финансовия сектор, като е увеличил дела си в CIT Group значително и компанията вече заема 9% от целия му портфейл.

Най-силно, с 234 на сто, е увеличен делът в Take Two Interactive. С 231 на сто пък са увеличени акциите от капитала на Genzyme Labs, с което компанията вече заема четвърто място в портфейла на милиардера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар