понеделник, 16 ноември 2009 г.

Трудни месеци се задават за японската йена
16.11.2009 14:47


На японската йена й предстоят трудни месеци, като очакванията на анализаторите сочат за най-силното поевтиняване на японската валута от 2005 г. насам, след като цената на суаповете за защита срещу фалит на Япония (credit default swaps) нарасна двойно за последните близо три месеца.

Цената за застраховане на японски държавни ценни книжа на стойност 10 млн. долара се повиши до 76 160 долара на година през този месец в сравнение с 37 хил. долара през август. Тогава новото японско правителство планира рекордни разходи въпреки спада на данъчните постъпления.

В същото време разходите за застраховане на държавни ценни книжа от САЩ се понижиха до най-ниското си ниво за последната година въпреки безпрецедентното издаване на нови облигации. Разликата между двете рискови премии – за САЩ и Япония, нарасна до рекордно висока стойност на 9 ноември.

Тогава стана ясно, че задлъжнялостта на японците е два пъти по-голяма от размера на японската икономика. Близките до нула лихвени проценти, големият бюджетен дефицит, както и намаляващият дял на спестяванията от доходите на населението ще оказват натиск върху курса на японската йена.

Японската централна банка (ЯЦБ) единствена ще запази основния лихвен процент близо до нула и през следващата година, което обаче ще направи активите във втората по големина икономика в света по-малко атрактивни за инвеститорите, сочи проучване на Bloomberg сред валутни анализатори.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония от 4,9 трлн. долара ще се свие с 5,7% през тази година, прогнозират те. За сравнение останалите девет най-големи икономики в света ще нараснат средно с 2,5% през тази година, сочат консенсусните прогнози на анкетираните анализатори.

Йената се представя най-добре през последните две години спрямо долара в сравнение със 171 други валути, следени от Bloomberg. Тя е поскъпнала с 24% за последните 24 месеца до 89,53 йени за един долар днес. От началото на тази година йената е поскъпнала с 1,3% спрямо щатския долар.

Сега 34 от общо 38 валутни стратези в проучването прогнозират, че йената ще поевтинява до юни 2010 г., в това число и базираната в Щутгарт банка Landesbank Baden-Wuerttemberg, която досега е давала най-точните валутни прогнози за изминалите шест тримесечия до края на септември.

Банката очаква, че йената ще поевтинее с 10% до 100 йени за долар спрямо 90 в края на октомври. Това би бил най-резкият спад за последните четири години. От Goldman Sachs прогнозират, че йената ще поевтинее до 105 йени за долар през следващата година, което е равносилно на спад от 15%.

Общата стойност на японските държавни ценни книжа нарасна до рекордните 864,5 трлн. йени (9,6 трлн. долара) към края на септември. Това превръща Япония в най-задлъжнялата нация на света, защото сумата се равнява на около 181% от нейния БВП в сравнение с 94% преди десет години.

Това е и най-високото съотношение сред 30-те страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Средната му стойност за останалите държави възлиза на 79%. Правителственият дълг на САЩ, който може да се търгува, възлиза на около 7 трлн. долара, което е около 50% от БВП.

Рисковите премии по държавните ценни книжа сочат, че вероятността Япония да не може да плаща своите задължения, е по-малка от 6%. Единствено цената на суаповете за защита срещу фалит на Гърция, Ирландия, Испания и Италия са по-високи от тези за Япония сред 20-те най-развити икономики.

Рисковите премии за застраховане на държавния дълг на Словакия и Словения, които имат същия кредитен рейтинг като този на Япония или по-лош, са по-ниски.

Япония ще трябва да заплати лихви по своя дълг в размер на 10,2 трлн. йени през тази година, което е равно на повече от 26% от нейните данъчни приходи, съгласно изчисленията на JPMorgan Chase. Инвестиционната банка прогнозира, че това съотношение може да нарасне до 73,9% през 2019 г.

Това, което спасява Япония в момента, е че страната изнася повече стоки, отколкото внася. Търговският излишък, който се натрупва по този начин, позволява на Япония да финансира своя бюджетен дефицит самостоятелно, вместо да се обръща към външни източници на кредитиране.

По-рано днес стана ясно, че благодарение на увеличеното потребление, правителствените стимули, износа и капиталови разходи, икономиката на Япония нараства с 4,8% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година и с 1,2% спрямо второто тримесечие на 2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар