четвъртък, 1 октомври 2009 г.

Джим Роджърс: САЩ лъжат за инфлацията, тя е поне 6-7%
01.10.2009 16:48


САЩ са изправени пред висока инфлация заради слабия долар и политиката на Федералния резерв за печатане на пари в борба с ефектите на кредитната криза, смята инвеститорът Джим Роджърс.

Увеличението на цените в САЩ вече е по-голямо от официално отчитаната от правителството инфлация, убеден е инвеститорът.

„Без съмнение САЩ са податливи на хиперинфлация или поне висока инфлация, каквато наблюдавахме през 70-те години на миналия век. Очаквам инфлационният натиск да се завърне в обозримо бъдеще, вероятно през следващите няколко години“, заявява Роджърс, цитиран от CNBC.

“Истинското ниво на инфлация в момента? Вероятно е поне 6 или 7 на сто, правителството лъже за това, както знаете всеки, който ходи в магазина знае, че цените се вдигат. Само правителството не знае и аз бих искал да зная къде пазарува то, за да можем и ние да купуваме на добри цени“, коментира той.

За пореден път Роджърс изказа мнението си, че политиката на Фед за увеличаване на ликвидността унищожава силата на долара. Поради тази причина той е притеснен относно бъдещето на зелените пари в дългосрочен план.

Роджърс е убеден, че правилното място за инвестиране в момента е Азия, тъй като страните от региона имат достатъчно резерви, докато водещите към този момент икономики са силно задлъжнели.

Инвеститорът обаче обясни, че в момента не купува акции в нито една държава, понеже повечето борси по света са достигнали своя връх. Това според Роджърс важи с особена сила за Азия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар