понеделник, 26 октомври 2009 г.

Джордж Сорос: Който иска да рискува, да иде да работи в хедж-фонд
26.10.2009 13:10


Милиардерът Джордж Сорос също се намеси в споровете за правото на банките да раздават големи бонуси на служителите си. Според него критиките към изплащането на големи възнаграждения са напълно оправдани.

Коментирайки позитивните отчети на повечето от големите банки, занимаващи се с инвестиционно банкиране, Сорос посочи, че „печалбите не са постижение на рискови операции, а са подаръци – скрити подаръци от правителството на САЩ“, като поради тази причина печалбите не бива да бъдат използвани за изплащане на бонуси, предава City A.M.

В интервю за FT от уикенда пък милиардерът посочи, че банките не бива да прекаляват с бонусите. Ако имат трудности със задържането на служителите си, то това било лично техен проблем.

Най-логичното следствие от това според Сорос е преминаването на рисковите дилъри към хедж-фондовте. „Така рисковите играчи, които са добри в работата си, ще излязат от Goldman Sachs и ще идат в хедж-фондове, където всъщност им е мястото“.

Причината за това е, че „хедж-фондовете подлагат на риск само собствения си капитал, а не правят като банките, където се рискува с депозити или правителствени гаранции и средства“, смята Сорос.

Подобно изместване на рисковите играчи от банките би довело до ползи както за икономиката, така и за финансовия сектор, убеден е Сорос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар